Publiceringsdatum: 23 april 2020

Senast uppdaterad: torsdag 23 april, 20.56

Vecka 17: Sjunkande alggifter i musslorna

Nu har halterna av alggifter sjunkit under gränsvärdet i både musslor och ostron enligt resultat från Livsmedelsverkets provtagningar för kommersiell skörd. Det finns dock fortfarande förhöjda halter av det aktuella paralyserande alggiftet i musslor och ostron, och man bör därför inte plocka och äta vilda musslor och ostron tills vidare.

Giftfria och kontrollerade musslor och ostron finns i handeln.

Växtplankton-släktet Alexandrium, som producerar det aktuella giftet, är dinoflagellater och man vet att denna typ av mikroalger kan tillväxa fort när det är gynnsamma förhållanden. Alexandrium har vilstadier som finns på bottnarna längs Bohuskusten och på många andra ställen. Vilstadierna ”kläcks” framförallt under april-maj då blomningar av Alexandrium är vanliga. Musslorna lever av växtplankton och alggifter från Alexandrium kan ansamlas i musslorna. När Alexandrium inte längre finns i vattnet så sjunker halterna av alggift i musslor och ostron under förutsättning att det finns andra, giftfria mikroalger som de kan livnära sig på.

Ny forskning inom Göteborgs universitet och SMHI tittar nu även på vad eventuella predatorer (till exempel hoppkräftor) har för inverkan på dessa algers giftproduktion. Man har sett i laboratoriemiljö att Alexandriums giftproduktion sätter igång när det finns många hoppkräftor i vattnet. Förhöjd gifthalt minskar risken att bli uppäten.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet