Publiceringsdatum: 26 mars 2020

Senast uppdaterad: torsdag 26 mars, 16.05

Vecka 13: Ökande gifter i musslor

Veckans provsvar från 13 olika områden för odling av musslor längs Bohuskusten visade ett område med förhöjda halter av ett alggift som kallas paralytisk skaldjursgift. Giftet produceras av alger av släktet Alexandrium spp. som förekommer i svenska vatten framförallt under våren och försommaren (februari-juni).

Sedan 2014 har detta gift återfunnits årligen i större mängder än innan. Sedan den stora blomningen av denna alg våren 2017 vet man att de kan öka drastiskt i antal på bara ett dygn. Symptomen kan vara yrsel och muskelsvaghet men i värsta fall kan man drabbas av andningsbesvär och förlamning. Dock har aldrig någon i Sverige rapporterats med dessa symptom.

Vi vill påminna om att de musslor som finns i handeln är kontrollerade och giftfria.

Nedan visas två foton på en Alexandrium – överst är ett levandeprov och den till höger visar hur man färgat in algernas skalplattor och belyser med ett speciellt ljus för att lättare kunna bestämma vilken art det är.

På Nordic Microalgae kan du få veta mer om växtplanktonlänk till annan webbplats

Levande prov.

Här visas hur man färgat in algernas skalplattor och belyser med ett speciellt ljus för att lättare kunna bestämma vilken art det är.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet