Miljömålsdagarna 2025
Trots att vi är långt ifrån att uppnå miljömålen pågår det otroligt mycket som är positivt, både nationellt och regionalt. Inför konferensen Miljömålsdagarna 2025 som hålls under namnet ”Från Bryssel till Borås” kommer vi lyfta några Hallå-där reportage för att belysa arbete för miljön och innehållet i konferensen.
Vi vill med reportagen visa gott ledarskap, arbete för miljön och regional utveckling.
Konferensen ”Från Bryssel till Borås" är en mötesplats för alla som arbetar med miljö, cirkularitet och regional utveckling. Det är ett samarrangemang mellan tre konferenser och mötesplatser. Värdar för konferensen är Länsstyrelsen Västra Götaland, Västra Götalandsregionen och Boråsregionen Sjuhärads kommunalförbund.
Hallå där Rudolf Antoni, Regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götalands län

Vad ser du är drivkraften för företag att arbeta med biologisk mångfald?
Drivkraften är både riskhantering och värdeskapande. Biologisk mångfald och fungerande ekosystem är grunden för ett stabilt samhälle och en robust ekonomi, och därmed för företagens långsiktiga verksamhet. Ett aktivt naturarbete hjälper företag att minska risker kopplade till tillgången på råvaror, nya regler och ökade krav från investerare och kunder. Samtidigt skapar det möjligheter till innovation, ökad resurseffektivitet och stärkt konkurrenskraft. Företagens satsningar på cirkulär ekonomi och klimatlösningar är redan viktiga bidrag till att minska trycket på naturresurser och den biologiska mångfalden.
Vad ser du fram emot på konferensen ”Från Bryssel till Borås”?
Jag ser fram emot givande samtal och att få ta del av goda exempel på hur vi kan arbeta tillsammans för att stärka biologisk mångfald och cirkulär ekonomi. Det är genom dialog och samverkan mellan regioner, myndigheter, näringsliv och andra aktörer som vi kan hitta hållbara lösningar framåt.
Vilka utmaningar finns för näringslivet när det kommer till att arbeta med biologisk mångfald och hållbarhet?
En utmaning för näringslivet är att biologisk mångfald ofta är svårt att mäta. Dessutom kan målkonflikter uppstå vilket komplicerar prioriteringar och beslut.
Någon framtidsspaning?
Intresset för biologisk mångfald och cirkulär ekonomi växer snabbt och förväntas bli ännu viktigare i regionen framöver. Detta skapar spännande möjligheter för näringslivet att utvecklas, samarbeta och bidra till en mer hållbar och resurseffektiv framtid.
Vilket ledarskap behövs för att omvandla dagens utmaningar till möjligheter?
För att omvandla utmaningar till möjligheter krävs ett ledarskap som balanserar trygghet med mod. Att våga driva förändring samtidigt som man skapar förtroende och följer nödvändiga ramar. Det handlar om att vara tydlig, främja samarbete och bygga en kultur där innovation och utveckling uppmuntras, samtidigt som alla arbetar mot ett gemensamt mål.
Hallå där Johan Kuylenstierna, generaldirektör på Naturvårdsverket

Grattis till nya jobbet! Vad ser du fram emot i din nya roll som GD ?
Det finns många saker jag ser fram emot i rollen som GD för Sveriges mest spännande myndighet. Dels handlar det om arbetet med själva sakfrågorna som att få arbeta med allt från angelägna naturvårdsfrågor till alla de perspektiv som ingår i den gröna omställningen.
Jag har börjat sätta mig in i allt från jakt- och viltfrågor, till avfallshantering, tillsynsprocesser, nationalparksförvaltning och arbetet med de olika EU-direktiv och akter där Naturvårdsverket har en viktig roll i den nationella implementeringen. Jag har ju en lång karriär i arbetet med klimatfrågor så alla de viktiga uppdrag som Naturvårdsverket arbetar med inom detta område är naturligtvis också oerhört intressanta för mig.
Jag ser även fram emot möjligheten till att fortsätta utveckla den breda myndighetssamverkan som vårt uppdrag bygger på, men också emot att arbeta för utvecklad samverkan med alla de viktiga aktörer som är centrala för samhällets utveckling, som till exempel näringslivet, civilsamhället och akademin.
Varför är det viktigt att fortsätta arbeta med miljömålen och hur kan miljömålen bidra till ett bättre samhälle?
Miljömålen står i sig själva för en god livskvalitet. Uppnår vi miljömålen får vi helt enkelt ett bättre samhälle, utifrån alla dimensioner av hållbar utveckling. Sedan innebär arbetet med miljömålen en möjlighet att utgå från ett bredare systemperspektiv. Vi tenderar att dela upp jordens system i olika ansvarsområden när de i verkligheten är helt integrerade. Här är det kanske geografen i mig som talar, men miljöarbetet innebär en möjlighet att arbeta systemövergripande även utifrån ett förvaltningsperspektiv. Det utmanar oss men kan leda till innovation inom förvaltning som även kan ha positiva effekter när det gäller att adressera andra, systemövergripande samhällsutmaningar.
Vad ser du fram emot på konferensen ”Från Bryssel till Borås”?
Att få lyssna och lära! Att få ta del av intressanta exempel och känna den kraft och engagemang som finns i miljöarbetet. Det är också viktigt för mig i min roll som GD för Naturvårdsverket att lära mig mer om vad som fungerar som det ska och vad inte fungerar. Och hur vi kan fortsätta att utveckla vårt arbete som myndighet.
Temat är också särskilt intressant för mig eftersom det uppmuntrar oss att knyta ihop förvaltningssystem, från europeisk nivå till det lokala perspektivet. Det visar på de möjligheter som ligger i arbetet med miljömålen, att vara en länk mellan olika förvaltningsnivåer liksom det är en länk mellan naturen och våra samhällen.
En hel del görs för att läget för miljön ska bli bättre, men det är inte tillräckligt. Vad krävs för att vända trenden i en mer positiv riktning?
Att vi fortsätter att arbeta med och leverera på alla de viktiga uppdrag vi har som ansvariga myndigheter. På ett resurseffektivt sätt. Samtidigt är det viktig att vi är öppna för innovation och nya arbetssätt. Fantastiska möjligheter till positiv utveckling finns genom allt från teknisk utveckling till innovation vad gäller förvaltning och samverkan. Många miljötrender går fortfarande åt fel håll och nya utmaningar uppstår. Samtidigt har vi aldrig har haft bättre förutsättningar för att vända trenden. Kunskap och teknik finns. Motivationen är stark hos många aktörer, inte minst näringslivet.
Den största utmaningen idag skulle jag säga är den geopolitiska utvecklingen. Vi behöver alla fundera på hur vi förhåller oss till den och på hur vi kan stärka möjligheter till synergier, hur vi kan kombinera ett proaktivt miljöarbete med konkurrenskraft, beredskap, säkerhet och en positiv social utveckling.