Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatt alggifter i blåmussla, men även potentiellt giftigt växtplankton och bakterier över gränsvärdet

Två sammansatta bilder på närbild av blåmusslor och ostron i vatten

På bilden blåmusslor och ostron. Foto: Pixabay 

Veckans provsvar från Livsmedelsverket visade på fortsatt förekomst av paralytiskt skaldjurstoxin (PST) i blåmussla i området Stigfjorden yttre. Även områdena Kråkefjord, Lyresund och Boxvikskile hade nu förekomst av PST, men inte över gränsvärdet.

Dessa tre områden hade även förekomst av diarréframkallande skaldjurstoxin (DST), men inte heller det över gränsvärdet. Resterande provtagna områden denna vecka hade ingen förekomst av PST eller gränsöverskridan av andra alggifter i musslor och ostron. Dessa områden inkluderar Kosterhavet, Edsvik, Åbyfjorden, Ljungskile, Halsefjorden, Runntången, Lindöfjorden och Fjällbacka södra.

Gällande bakteriehalter visar svaren från Livsmedelsverket på mycket stora mängder (3500 bakterier/kg), långt över gränsvärdet (230 bakterier/kg), i ostron i Fjällbacka södra. Övriga provtagna områden hade ingen gränsöverskridan och inkluderar denna vecka Sannäsfjorden, Ljungskile, Halsefjorden och Lindöfjorden.

Veckans provsvar från SMHI visade på förekomst av den potentiellt giftiga kiselalgen Pseudo-nitzchia över gränsvärdet i Fjällbacka södra och Havstensfjorden/Ljungskile. Pseudo-nitzchia kan producera amnesiframkallande skaldjurstoxin (AST) som ansamlas i musslor och ostron. Även dinoflagellaten Dinophysis acuminata, som kan producera DST, förekom utbrett, men som mest strax under gränsvärdet i Fjällbacka södra. Resterande områden, Tjärnöarkipelagen och Lyresund/Stigfjorden, hade ingen gränsöverskridan för något växtplankton.

Med anledning av veckans provsvar avråder vi från allt självplock av musslor och ostron i Stigfjorden yttre, Kråkefjord, Lyresund, Boxvikskile, Fjällbacka södra och Havstensfjorden/Ljungskile. Vi har inte provsvar nog för att kunna utesluta om endast blåmussla eller ostron är drabbat. Även om PST inte uppmättes över gränsvärdet kan lokala avvikelser förekomma.

Kom ihåg att vara försiktig om vattnet verkar ovanligt grumligt eller missfärgat, särskilt efter mycket regn. Eftersom PST är ett särskilt otäckt alggift, producerat av dinoflagellaten Alexandrium, ta hellre det säkra före det osäkra och köp svenska odlade musslor och ostron i stället. Dessa är även kontrollerade och godkända för konsumtion. På så vis kan vi också hjälpa återhämtningen av den vilda populationen av blåmussla som minskat kraftigt de senaste två decennierna.

För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbplats.

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Sök – öppna och stängda områden för musslor - ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss