Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Omfattande fiskdöd på Danmarks västkust – växtplankton tros vara orsaken

Birger Skjelbred - https://nordicmicroalgae.org/

Foto: Pseudochattonella farcimen (Birger Skjelbred - https://nordicmicroalgae.org/)

Det har nyligen rapporterats om omfattande fiskdöd i Vorupør på danska västkusten. Enligt danska Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø har det drivit iland hundratals av sill, tobis och lax.

Det norska Havforskningsinstituttet har analyserat planktonprover från en övervakningsstation nära Danmark och noterat 10 miljoner celler per liter av Pseudochattonella spp. Det är ett växtplankton som är känt för att orsaka fiskdöd. Fiskarnas gälar skadas vilket innebär att de får syrebrist och kvävs till döds. Pseudochattonella är inte farliga för människor och hundar. Senast det var en större blomning av Pseudochattonella var år 2017, då drabbades fiskodlingar i danska delen av Kattegatt. Första gången vi i Sverige fick en större blomning var 1998 vilket ledde till omfattande död av både vild och odlad fisk i Skagerrak och Kattegatt. Pseudochattonella dyker upp i SMHI:s provtagningar i Västerhavet varje år, men oftast i relativt små mängder.

Karta som beskriver mängden Klorofyll i ett området utanför Danmark

Foto: SMHI

I nuläget känner vi inte till någon utbredd fiskdöd i svenska vatten, men det finns en risk att blomningen utanför Danmark transporteras med Jyllandsströmmen i riktning mot svenska västkusten. Havets färg har mätts med satellit för att undersöka utbredning av algblomningen. Tack vara molnfria förhållanden har SMHI noterat en stor mängd växtplankton i Jyllandsströmmen mellan Skagen och svenska västkusten. Det går dock inte utifrån satellitdata säga vilka arter som blommar i området.

Pseudochattonella frodas speciellt på våren när det är soligt och svaga vindar. Ett omslag i väder till lite blåsigare och kyligare som väntas imorgon fredag kan därför ändra förutsättningarna. Kanske får vi inga problem i Sverige, men vi vill uppmana alla som befinner sig längs västkusten att vara uppmärksamma och rapportera in eventuell fiskdöd till Statens veterinärmedicinska anstalt eller till oss på Informationscentralen för Västerhavet.

Rapporterafisk, Statens veterinärmedicinska anstalt Länk till annan webbplats.

Foto: Satellitbild från 31 mars som visar total mängd växtplankton i ytvattnet mätt som klorofyll a från satellit. Data kommer från EU-satelliten Sentinel 3 och har bearbetats av SMHI

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Följ oss