Höga flöden i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Inga gränsöverskridande halter av alggifter och bakterier i provtagna områden

Öppnat blåmusselskal som bildar en hjärtform.

Skal av blåmussla. Foto: Pixabay

Veckans provsvar från SMHI visade inte på förekomst av något potentiellt giftigt växtplankton över gränsvärdena i de provtagna områdena, men fortsatt en del mareld i Fjällbacka. Provtagna områden inkluderar Fjällbacka, Saltöfjord, Lyresund/Stigfjorden och Havstensfjorden/Ljungskile.

Enligt provsvar från Livsmedelsverket förekom inte heller några alggifter eller bakterier över gränsvärdena i musslor och ostron i provtagna områden, även om alla områden utom Lindöfjorden och Halsefjorden hade mätbara halter av diarréframkallande skaldjurstoxin (DST). Provtagna områden för alggifter inkluderar denna vecka Lindöfjorden, Halsefjorden, Saltöfjord, Havstensfjorden norra, Lyresund, Stigfjorden yttre och Fjällbacka södra. Och för bakterier Fjällbacka södra, Halsefjorden, Boxvikskile, Stigfjorden yttre och Lindöfjorden.

Med anledning av veckans provsvar finns i nuläget ingen avrådan från självplock av musslor och ostron i provtagna områden. Vi vill dock påminna om att lokala avvikelser kan förekomma och att situationen snabb kan ändras vid mycket nederbörd. Kraftigt eller ihållande regn innebär mer landavrinning som riskerar att föra med sig oönskade bakterier. Om vattnet ser grumligare ut än vanligt eller är missfärgat kan det vara lämpligt att avstå från självplock. Som vanligt är det också önskvärt att i nuläget hellre köpa lokalt odlade blåmusslor i handeln för att spara på den minskande vilda populationen av blåmusslor. Alla musslor och ostron i handeln är dessutom kontrollerade för alggifter och bakterier.

För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbplats.

Marina algtoxiner i musslor och ostron, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Sök – öppna och stängda områden för musslor-ostron, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss