Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Sparsamt med mareld efter sämre väder

Mareld lyser upp vid vattenytan när det störs av både regndroppar (små
ljuspunkter) och klockorna på maneter som stiger mot ytan (stora
”ljus-skivor”). Foto: Anna Wistrand utanför Kullavik 2024-06-27.

Mareld lyser upp vid vattenytan när det störs av både regndroppar (små ljuspunkter) och klockorna på maneter som stiger mot ytan (stora ”ljus-skivor”). Foto: Anna Wistrand utanför Kullavik 2024-06-27.

Nu har det gått en månad sedan första observationen av dinoflagellaten mareld (Noctiluca scintillans) i Bohuslän. Det lite sämre vädret verkar ha brutit upp mycket av blomningen som annars låg tjock i många grunda vikar längs kusten. Därför är det troligt att marelden kommer fortsätta minska.

Vi har senaste veckan fått in betydligt färre rapporter om mareld och de flesta vittnar om mycket mindre förekomster. Vissa har även rapporterat om förekomst av öronmaneter och blåklintsmaneter inne i blomningarna av mareld. Båda arterna kalasar troligtvis på överflödet av plankton. Forskare vid Göteborgs universitet har dessutom rapporterat om ovanligt mycket blåklintsmaneter i år. En koppling är inte otrolig, men heller inte bekräftad.

SMHI har i veckans provtagning från Fjällbacka flaggat för en del mareld, men det är också enda platsen med mycket mareld av de som provtagits (Saltöfjord, Stigfjorden och Havstensfjorden). Vi har även fått muntliga rapporter om mareld i Kosterhavet, men i mer ”normala” mängder i vattenkolumnen, där de tidigare tjocka ytansamlingarna i mångt och mycket är borta.

I nuläget har vi inga färska rapporter eller definitiva svar på var man skulle kunna hitta mareld i större omfattning. Flera har varit på jakt i främst norra Halland, men även i mellersta Bohuslän utan resultat.

Även om det verkar som att den omfattande blomningen av mareld går mot sitt slut (för den här gången), får ni gärna fortsätta att rapportera in era eventuella observationer.

En enskild cell av mareld i mikroskop. Foto: Ann-Turi Skjevik, SMHI

En enskild cell av mareld i mikroskop. Foto: Ann-Turi Skjevik, SMHI

En tunn ytansamling av mareld vid en badplats på Käringön 2024-07-03 

En tunn ytansamling av mareld vid en badplats på Käringön 2024-07-03

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss