Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Marelden fortsätter blomma i mellersta och norra Bohuslän

Nu har det gått knappt två veckor sedan vi fick in första observationen av mareld och tre veckor sedan SMHI flaggade för mareld i den nationella provtagningen i Västerhavet. Stort tack till alla som skickat in alla fantastiska bilder och videoklipp och engagerat sig i att rapportera både förekomst och avsaknad av mareld längs med Bohuskusten.

Vi fick tack vare alla rapporter snabbt uppfattningen om att årets blomning inte bara var ovanligt tidig utan även ovanligt omfattande. Vi har försökt hitta liknande observationer i tidigare data och litteratur från Västkusten. Det har dock varit svårt eftersom mareld (Noctiluca scintillans) inte är en prioriterad art att övervaka. Men vi, liksom SMHI och många privatpersoner som hört av sig, har förundrats över storleken och intensiteten på blomningen.

Mareld brukar vanligen observeras inne vid land och i grundare områden, men nu har vi även fått in observationer betydligt längre ut från kusten och på öppet vatten. Från Strömstad och Koster i norr till Orust i söder. Enligt SMHI:s veckovisa provtagningar finns mareld i vattnet en bit utanför Göteborg, men då inte i de blomningstätheter som vi ser i mellersta och norra Bohuslän. Våra norska grannar har också rapporterat om mareld vid Ytre Hvaler och Sørlandet. Vi mottog även en satellitbild från SMHI som visade på en stor blomning utanför Danmarks västkust av coccolitoforen Emiliania huxleyi, som är ett växtplankton med turkos blomning. Denna sommar har med andra ord verkligen börjat i planktonblomningens tecken.

Ofarligt att bada

Avslutningsvis har vi fått in en hel del frågor om blomningens varaktighet och om det är farligt att bada i mareld. Mareld producerar inga gifter, men släpper naturligt ifrån sig kväveföreningar vilket vid kraftig blomning gör att den kan lukta ganska illa. Det är dock inte farligt att bada när marelden blommar även om det kanske är trevligast att undvika de tjocka stråken och eventuella ”kallsupar”. Kom dock ihåg att ta det försiktigt vid husdjursbad. Vi vet aldrig riktigt hur våra husdjur reagerar, men de brukar vara känsligare än oss människor då de generellt får i sig mer vatten vid bad. Vi har ingen prognos på hur länge blomningen av mareld kan hålla i sig och det är vanligen flera faktorer som bidrar till att bryta upp en blomning. Framför allt tillgången på föda, men även väder och vind spelar in. På vissa platser har marelden redan försvunnit över en natt. Så passa på att uppleva marelden, för det kan vara över lika snabbt som det dök upp.

Se filmklippet på mareld utanför Grebbestad
2024-06-25 (Anine Axelsson).

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss