Höga flöden i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Mycket mareld, men fortsatt ingen avrådan från självplock av musslor och ostron

Mikroskopbild på enskild cell av mareld. 

Enskild cell av mareld (Noctiluca scintillans) sedd genom ett mikroskop. Foto: Ann-Turi Skjevik, SMHI.

Veckans planktonsituation har dominerats av mareld (Noctiluca scintillans). Även veckans provsvar från SMHI har visat på stora förekomster av Noctiluca scintillans, framför allt utanför Lysekil, men även Tjärnö och Örsviken. När det gäller musslor och ostron råder fortsatt ingen direkt avrådan från självplock i provtagna områden. Vi vill dock uppmana till försiktighet i Fjällbacka, där den potentiellt giftiga dinoflagellaten, Dinophysis acuminata, förekom dock strax under gränsvärdet.

Det har kommit in många rapporter om blomningar av mareld från privatpersoner i mellersta och norra Bohuslän. Även våra norska grannar har rapporterat om blomningar av mareld. Det är anmärkningsvärt tidigt på året och i stor omfattning. Troligen har temperatur och tillgång på föda i slutet av maj och början av juni gjort att situationen i Västerhavet har varit perfekt för marelden.

Veckans provsvar från Livsmedelsverket visade inte på något potentiellt giftigt växtplankton över gränsvärdena i provtagna områden som inkluderar Tjärnöarkipelagen, Fjällbacka, Saltöfjord, Stigfjorden/Lyresund och Havstensfjorden/Ljungskile. Den potentiellt giftiga dinoflagellaten, Dinophysis acuminata, förekom dock strax under gränsvärdet (1500 celler/L) i Fjällbacka (1241 celler/L). Arten kan ge upphov till diarréframkallande skaldjurstoxin (DST) om producerade gifter ansamlas i musslor och ostron.

Flera produktionsområden för musslor och ostron hade dessutom mätbara halter av DST, om än låga och under gränsvärdet. Provtagna områden inkluderar denna vecka Kosterhavet, Edsvik, Saltöfjord, Halsefjorden, Lyresund, Lindöfjorden, Fjällbacka södra, Havstensfjorden norra, Boxvikskile och Stigfjorden yttre.

Med anledning av veckans provsvar finns fortsatt ingen direkt avrådan från självplock av musslor och ostron i provtagna områden. Vi vill dock uppmana till försiktighet i Fjällbacka. Lokala avvikelser kan förekomma. Ta hellre det säkra före det osäkra och köp kontrollerade musslor och ostron i handeln. På så vis sparar vi även på den nedåtgående vilda populationen av blåmusslor.

För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbplats.

Marina algtoxiner i musslor och ostron, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Sök – öppna och stängda områden för musslor-ostron, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Dela sidan:

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss