Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Bakteriehalter över gränsvärdet i musslor och ostron i flera områden

Bildkomposition av ostron och musslor i närbild.

Egen bildkomposition av musslor och ostron. Foto: Pixabay

Veckans provsvar visar på bakteriehalter över gränsvärdet i musslor och ostron i Tjärnöarkipelagen (blåmussla), Edsvik (ostron), Ljungskile (hjärtmussla) och Runntången (ostron). Provtagna områden med halter under gränsvärdet inkluderar Fjällbacka södra, Åbyfjorden, Borgilefjorden, Boxvikskile och Kråkefjord.

Däremot förekom inga alggifter i musslor och ostron över gränsvärdena i provtagna områden vilka denna vecka inkluderar Ljungskile, Halsefjorden, Borgilefjorden, Kosterhavet, Edsvik, Koljöfjord, Stigfjorden yttre, Boxvikskile, Lindöfjorden och Fjällbacka södra.

Inte heller något potentiellt giftigt växtplankton förekom över gränsvärdena i områdena Tjärnöarkipelagen, Fjällbacka, Saltöfjord, Lyresund/Stigfjorden och Havstensfjorden/Ljungskile. Däremot finns fortsatt den självlysande, och ogiftiga, dinoflagellaten mareld vid samtliga provtagna områden. Allra mest var det dock i Tjärnöarkipelagen. Så håll ett öga ut mot havet nattetid för en chans att se deras ljusshow längs med stränder och i vågsvall.

Med anledning av veckans provsvar avråder vi från allt självplock i Tjärnöarkipelagen, Edsvik, Ljungskile och Runntången. Vi har inte prover tagna för alla arter på alla platser vilket innebär att vi inte kan utesluta förhöjda halter i t.ex. ostron även om data endast finns för blåmusslor (och vice versa). Lokala avvikelser kan dessutom förekomma. Garanterat gift- och bakteriefria musslor och ostron finns att köpa i handeln.


För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbplats.

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.


Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet

Landshövding

Sten Tolgfors

Besöksadress

Se Kontakta oss

Postadress

403 40 Göteborg

Organisationsnummer

202100-2361

Följ oss