Risk för skogsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stora mängder långmunsmedusor på sina håll i Bohuslän

Undervattensbild med blå bakgrund och vita prickar med en vit/genomskinlig manet.

Långmunsmedusa, Sarsia tubulosa

Den senaste veckan har vi fått in flera oroliga rapporter om stora mängder av något som beskrivs som en några centimeter stor och genomskinlig manet i strandkanten eller inne i båthamnar. Det rör sig tack och lov inte om en ny farlig manet, utan är medusastadiet av den inhemska hydroiden (typ av nässeldjur) långmunsmedusa (Sarsia tubulosa). 

Merparten av året lever den i små kolonier fastsittande på botten, men på vårkanten (februari-april) släpper den sina medusor i stora antal. Dessa kan då ansamlas i större mängder i ytvattnet. Detta är en naturlig del av djurets livscykel.

Som med alla djur ska man inte hantera dem i onödan, men långmunsmedusan är inte farlig för oss människor utan kan i stället ses som lite av ett vårtecken. De kommer dessutom ha försvunnit lagom till årets badsäsong drar i gång.

På den fina bilden från en observatör på Styrsö kan man tydligt se den genomskinliga ”klockan” som utgör merparten av medusan. Undertill har den fyra tentakler där just antalet är typiskt för långmunsmedusan. Den långa ”mittsträngen” utgör del av medusans mun och är på bilden vit, men kan även ha lite olika nyanser av svartgrå. Det är det som gett arten dess svenska namn.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet