Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Inga alggifter över gränsvärdena

Blåmusslor och ostron

Veckans provsvar från Livsmedelsverket gällande alggifter i musslor och ostron visade inte på några halter över gränsvärdena i något av de provtagna områdena.

Mätbara halter av diarréframkallande skaldjurstoxin (DST) påträffades dock i blåmussla i Stigfjorden yttre (51 µg/kg), Halsefjorden (64 µg/kg) och Havstensfjorden norra (30 µg/kg), men under gränsvärdet (160 µg/kg).

Provtagna områden denna vecka inkluderar Koljöfjord, Stigfjorden yttre, Edsvik, Halsefjorden, Frölungarna, Runntången, Lindöfjorden, Borgilefjorden, Kosterhavet och Havstensfjorden norra.

Med anledning av ovanstående provsvar vill vi uppmana till försiktighet vid självplock i Stigfjorden yttre, Halsefjorden och Havstensfjorden norra. Lokala avvikelser kan förekomma och med vårblomningen i antågande kan det vara svårt att med blotta ögat avgöra vattenkvaliteten. Garanterat giftfria musslor och ostron finns att köpa i handeln.

För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbsidor.

Marina algtoxiner i musslor och ostron på livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron på livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet