Risk för gräsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Alggifter över gränsvärdet i blåmussla i två områden

Närbild på flera blåmusslor i vatten

Veckans provsvar från Livsmedelsverket visade på halter över gränsvärdet för diarréframkallande skaldjurstoxin (DST) i blåmussla i Råssö-Resöfjorden och Stigfjorden yttre. Förra veckans höga DST-halter i Saltöfjorden är nu borta. Inga områden hade denna vecka förhöjda halter av bakterier.

Provtagna områden för alggifter var denna vecka Tjärnöarkipelagen, Lindöfjorden, Frölungarna, Edsvik, Havstensfjorden norra, Koljöfjorden, Halsefjorden, Kosterhavet, Råssö-Resöfjorden, Saltöfjorden, Borgilefjorden och Stigfjorden yttre. Och för bakteriehalter Kosterhavet, Lindöfjorden, Sövall, Fjällbacka norra, Havstensfjorden norra, Koljöfjorden, Halsefjorden och Stigfjorden yttre.

Med anledning av ovanstående vill vi avråda från allt självplock i Råssö-Resöfjorden och Stigfjorden yttre. Även om de förhöjda halterna av DST uppmätts i blåmussla, kan vi inte utesluta att även ostron i områdena kan vara drabbade. Lokala avvikelser kan förekomma. Kom ihåg att garanterat gift- och bakteriefria musslor och ostron finns att köpa i handeln.

För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbsidor.

Marina algtoxiner i musslor och ostron på livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron på livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet