Risk för skogsbrand i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Alggifter över gränsvärdet i Tjärnöarkipelagen och Stigfjorden

Blåmusslor i en klase i vattenbrynet

Veckans provsvar från Livsmedelsverket visade på halter av diarréframkallande skaldjurstoxiner (DST) över gränsvärdet i blåmussla i Tjärnöarkipelagen och Stigfjorden yttre. Även Halsefjorden hade förhöjda halter av DST i blåmussla, dock strax under gränsvärdet. I Edsvik förekom bakterier i ostron upp till ca hälften av gränsvärdet.

Inga potentiellt giftiga växtplankton var över gränsvärdena denna vecka.

Provtagna områden inkluderar för alggifter Tjärnöarkipelagen, Lindöfjorden, Havstensfjorden norra, Halsefjorden, Rossö-Resöfjorden, Saltöfjorden, Edsvik, Stigfjorden yttre, Frölungarna och Borgilefjorden. Och för bakterier; Edsvik, Kalvöfjorden, Tjärnöarkipelagen, Lindöfjorden, Fjällbacka södra och Borgilefjorden.

Med anledning av veckans provsvar vill vi avråda från allt självplock i Tjärnöarkipelagen och Stigfjorden yttre samt uppmana till försiktighet i Halsefjorden och Edsvik. Är vattnet ovanligt grumligt eller missfärgat, ta då hellre det säkra före det osäkra och avstå från självplock. Vi vill också påminna om att garanterat gift- och bakteriefria musslor och ostron finns att köpa i handeln

För mer information om marina alggifter och öppna produktionsområden vänligen besök Livsmedelsverkets webbsida

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Sök - öppna och stängda områden för musslor-ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet