Risk för vattenbrist i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Alggifter över gränsvärdet i två områden

Foto: Pixabay.com

Veckans provsvar från Livsmedelsverket gällande alggifter i musslor och ostron visade på halter av diarréframkallande skaldjurstoxin (DST) över gränsvärdet i Tjärnöarkipelagen och Stigfjorden yttre.

Kort efter analysrapporten kom även ett beslut om att stänga allt upptag av blåmussla i produktionsområdet Stigfjorden yttre. Den högsta halten (461 µg/kg) uppmättes i blåmusslor i Tjärnöarkipelagen och var ca 3 ggr gränsvärdet (160 µg/kg), men även andra områden (Havstensfjorden norra och Halsefjorden) hade mätbara halter runt 80 µg/kg i blåmussla.

Med anledning av detta vill vi tills vidare avråda från allt självplock i Tjärnöarkipelagen och Stigfjorden yttre. På grund av de höga halterna i Tjärnöarkipelagen vill vi uppmana till försiktighet även i kringliggande områden. Uppmaningen om försiktighet gäller även Havstensfjorden norra och Halsefjorden eftersom lokala avvikelser kan förekomma och lägesbilden snabbt kan förändras.

Provtagna områden denna vecka inkluderar Tjärnöarkipelagen, Halsefjorden, Stigfjorden yttre, Havstensfjorden norra, Saltöfjord, Borgilefjorden och Koljöfjorden.

Vi vill påminna om att alltid ta det säkra före det osäkra. Ser vattnet ovanligt grumligt eller missfärgat ut, avstå då hellre självplock, och kom ihåg att garanterat giftfria musslor och ostron finns att köpa i handeln.

För mer information om alggifter i musslor och ostron vänligen besök Livsmedelsverkets webbsida

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet