Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatt avrådan till självplock av musslor och ostron i flera provområden

Stort ostron på en sandstrand.

Japanskt jätteostron. Foto: Magallana gigas/Pixabay

Även denna vecka så har halter högt över gränsvärde mätts upp i Havstensfjorden/Ljungskile av den potentiellt giftiga algen Dinophysis norvegica, samma art var nära gränsvärdet i Lyresund/Stigfjorden.

I dessa områden avråder vi därför till självplock av musslor och ostron för närvarande. Även andra alggifter, Alexandrium spp och Dinophysis spp., har uppmätts i små koncentrationer i SMHI:s håvprover.

Havsmiljö i kust och hav | SMHI Länk till annan webbplats.

I musslor och ostron har diarréframkallande skaldjurstoxin (DST) och/eller dormorinsyra, som även den kan framkalla kräkningar och diarré, påvisats i låga koncentrationer under gränsvärde vid samtliga provlokaler förutom Edsvik. Prover har denna vecka tagits i Borgilefjorden, Ljungskile, Tjärnöarkipelagen, Saltöfjorden, Koljöfjord, Fölungarna, Edsvik, Havsstensfjorden Norra, Lyresund, Kråkefjord och Fjällbacka (endast håvprov).

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Vi uppmanar till försiktighet vid självplock av musslor och ostron då lokala avvikelser alltid kan framkomma. Kom ihåg att det alltid finns garanterat giftiga skaldjur i handeln!

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet