Risk för vattenbrist i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Fortsatt bred förekomst av alggifter i Bohuslän

Mikroskopisk bild av Dinophysis norvegica

Foto: Ann-Turi Skjevik, SMHI - http://nordicmicroalgae.org/sv

Veckans provsvar från Livsmedelsverket visade precis som förra veckan på en utbredd förekomst av alggifter i musslor och ostron längs med hela Bohuskusten.

I veckans provtagning stack dock Havsstensfjorden och Ljungskile ut då området hade förekomster av två potentiellt giftiga dinoflagellater, Dinophysis acuminata och Dinophysis norvegica, strax under gränsvärdet. Dessutom hade Tjärnöarkipelagen halter av diarréframkallande skaldjurstoxin (DST) som översteg gränsvärdet i blåmusslor. Det enda områdena som inte hade uppmätta halter av DST denna veckan var Frölungarna, men provtagningen där är bara genomförd på ostron.

Provtagna områden denna vecka är Tjärnöarkipelagen, Frölungarna, Edsvik, Saltöfjorden, Havstensfjorden norra, Borgilefjorden, Ljungskile, Koljöfjorden, Lyresund, Kråkefjord och Stigfjorden yttre.

Precis som förra veckan vill vi uppmana till försiktighet vid självplock längs med hela Bohuskusten och avråder från allt självplock i Havsstensfjorden, Ljungskile och Tjärnöarkipelagen. Det är viktigt att komma ihåg att provtagningarna inte är heltäckande och lokala avvikelser kan förekomma. Ser vattnet grumligare än vanligt ut; avstå från självplock.

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet