Risk för vattenbrist i Västra Götalands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Inga bakterier eller alggifter över gränsvärden

Blåmusselskal. Foto: Anna Dimming.

Foto: Anna Dimming.

Veckans provsvar visar inte på några bakteriehalter eller alggifter i musslor eller ostron.

Provsvaren från Livsmedelsverket visade däremot på låga halter av diarréframkallande skaldjurstoxin (DST) i blåmussla i Ljungskile, Lyresund, Kråkesund, Saltöfjorden och Havstensfjorden.

På den sista provtagningsstället hittades även DST i hjärtmussla och i Edsvik fanns låga halter i mandelkammussla. Halterna låg på 30-62 ug/kg, att jämföra med gränsvärdet på 160ug/kg.

Inga potentiellt giftiga växtplankton förekom heller över gränsvärdena enligt SMHI, men man fann låga halter av olika Dinophysis arter (potentiellt giftiga dinoflagellater) vidFjällbacka, Saltöfjord, Havstenfjorden, Ljungskile, Lyresund och Stigfjorden. Vill du veta mer om växtplankton så finns mer information på

Introduktion – Nordic Microalgae Länk till annan webbplats.

Eftersom lokala koncentrationsavvikelser kan förekomma vill vi uppmana dig att vara försiktig om du plockar musslor eller ostron själv. I handeln hittar du garanterat gift- och bakteriefria ostron och musslor.

Mer information

Hos Livsmedelsverket finns mer information om marina algtoxiner i musslor och ostron.

Marina algtoxiner i musslor och ostron (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Du kan också hitta information om produktionsområden hos Livsmedelsverket.

Sök – öppna och stängda produktionsområden (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet