Aktuella varningsmeddelanden i Västra Götalands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Veckans rapport gällande alggifter och bakterier

Alexandrium ostenfeldii, tagen av Bengt Karlson, SMHI.

Den samlade bilden av förekomst av potentiellt giftiga växtplankton samt alggifter och bakterier i musslor och ostron för denna vecka är att inga gränsvärden överskridits vid någon provtagningsstation.

Dock påvisades förekomst av de potentiellt giftiga växtplanktonen Pseudo-nitzschia, Dinophysis och Alexandrium, samtidigt som låga halter av DST (diarréframkallande skaldjurstoxin) uppmättes i blåmusslor i Kråkefjord, Stigfjorden yttre, Havstensfjorden norra och Lyresund, samt i ostron i Frölungarna. Halterna uppgick till ca 30–40 µg/kg jämfört med gränsvärdet på 160 µg/kg.

Med tanke på att lokala avvikelser kan förekomma, samtidigt som den särskilt potenta Alexandrium påträffats, är det lämpligt att för tillfället avstå från självplock i de berörda områdena. Vi vill påminna om att garanterat gift- och bakteriefria musslor och ostron finns att köpa i handeln.

Kontakt

Informationscentralen för Västerhavet