07- 11 mar 2020 klocka 09.00 - 00.00

Studieresa till Österrike med tema hantverksmässig gårdsförädling

Du är hjärtligt välkommen med din anmälan. Foto: Kirsten Jensen

Vi på Länsstyrelsen är glada att än en gång kunna erbjuda vår populära fyra dagars studieresa till Österrike med fokus på småskalig livsmedelsförädling och gårdsförsäljning.

Studieresan startar och slutar i Salzburg. Under resan kommer vi besöka 9 duktiga landsbygdsföretagare inom många olika branscher såsom, fiskodling med förädling, mejeri, bageri, skollantbruk, gårdskvarn, förädling av örter, torkning av frukt, biodling, ölbryggeri, cidertillverkning och vinägerframställning, liksom charkuteri och gårdsslakteri.

Vi kommer också besöka Ab Hof mässan i Wieselburg som är en mässa inriktad dels på maskiner och redskap för hantverksmässig förädling men som också har fokus på gårdsförädlade livsmedel. Kirsten Jensen kommer vara vår tolk under resan.

För att denna resa ska ge så många som möjligt så mycket som möjligt kommer deltagarna delas in i grupper för att tillsammans skriva referat om något av studiebesöken. Länsstyrelsen kommer sedan att sammanställa referaten i en reserapport som kommer läggas ut på vår hemsida.

Studieresan kommer också följas upp med en återträff i Västra Götaland den 10 juni 2020, mer information om detta kommer efter resan.

Syfte och mål

Studieresans syfte och mål är att ge deltagaren inspiration, kunskap och nätverkande för ökad småskalig livsmedelsproduktion.

Målgrupp

Studieresan riktar sig i första hand till dig som driver, är anställd i eller tänker starta en småskalig livsmedelsförädling på landsbygden eller gårdsförsäljning.

Anmälan

Anmäl dig i formuläret nedan. Om du inte fått en bekräftelse på din anmälan inom 1 timme via e-post. Hör av dig till oss så att vi kan kontrollera att din anmälan är registrerad.

Under januari kommer en kallelse med mer information att skickas till din e-post.

Deltagaravgiften kommer att faktureras med halva beloppet innan resan och resten efter resan. Anmälan är bindande och deltagaravgiften debiteras om man uteblir utan att avanmäla sig. Eventuell avanmälan ska ske senast 3 januari 2020 till kursansvarig. Vid senare avanmälan krävs läkarintyg för återbetalning av deltagaravgiften.

Om aktiviteten är fullbokad kontakta kursansvariga för att komma med på reservlista. Kontaktuppgifter finner du längre ned på sidan.

Omfattning

4,5 dagar (Resan startar och slutar i Salzburg samt återträff den 10 juni i Västra Götalands län)

Reseledare

Kirsten Jensen, Rådgivare inom yrkesmässig trädgårdsodling på Länsstyrelsen i Västar Götalands län och resans tolk.

Johanna Eriksson, Rådgivare inom livsmedelssäkerhet och småskalig livsmedelsförädling på Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Kontaktuppgifter finner du längre ned på sidan.

Studieresan börjar och slutar i Salzburg. Upphämtningsplats är Salzburg Airport Wolfgang Amadeus Mozart. Vid önskemål kan även upphämtning ske på Salzburg Hauptbahnhof (Hbf).

Vår erfarenhet från andra resor är att många deltagare gärna vill kombinera studieresan med några dagars semester. Som deltagare får du därför på egen hand ta dig till Salzburg. På hemresedagen, har vi inte några företagsbesök inbokade, så då finns möjligheten att ta sig hem med tåg från Linz för den som vill.

Med flyg
Det finns för närvarande direktflyg från Landvetter på onsdagar och lördagar (Norwegian Air) som passar för resan. Det finns också möjlighet att ta direktflyg (Lufthansa) från Landvetter till München och därifrån ta tåget till Salzburg.

Med tåg
Det går också att ta sig till Salzburg med tåg från Västsverige. Se exempelvis Deutche Bahn:

www.bahn.delänk till annan webbplats

7:e mars 2020

09.00 - 09.20 Avhämtning på Salzburg Hauptbahnhof

09.45 - 10.00 Avhämtning på Salzburg Flygplats (Wolfgang Amadeus Mozart)

10.50 - 13.00 Studiebesök på Faistenauer Hofkäserei, gårdsmejeri, gårdsbageri, gårdsbutik, biodling och eget sågverk. Lunch på gården.

Läs mer om Faistenauer Hofkäsereilänk till annan webbplats

13.40 - 15.40 Fischzucht Seeache & Partner OG, Familjeägd dammbruk och fiskförädling, rejält mellanmål på företagets produkter innan vi åker sista biten.

Läs mer om Fischzucht Seeache & Partner OGlänk till annan webbplats

15.40 - 17.15 Ankomst och inkvartering på Arcotel Nike i centrala Linz, sedan kvällsmat.

Läs mer om hotelletlänk till annan webbplats

8:e mars 2020

07.30 - 09.00 Vi besöker Ab Hof i Wieselburg, Österrikes största mässa för gårdsförädling, gårdsturism och lokalproducerade livsmedel.

Läs mer om mässanlänk till annan webbplats

17.00 - 18.30 Åter på hotellet, kvällsmat

9:e mars 2020

08.00 Avresa från Hotellet

08.30 - 10.00 Schwarz wildgehege

Läs mer om Schwarz wildgehegelänk till annan webbplats

10.50 - 13.25 Grabnerhof, Besöksjordbruk med spannmålsodling, kvarn för mjöl och gryn, gårdsbageri, dessutom skoljordbruk där skolelever kan få vara med i arbetet. Lunch på gården.

Läs mer om Grabnerhoflänk till annan webbplats

14.15- 16.00 Linzer Stadt bienen. Stadsmiljön är bra för bin! Vi får se två uppställningsplatser i Linz och får höra om projektet LinzerBiene.

Läs mer om projektetlänk till annan webbplats

16.00 - 19.00 Fri tid i Linz

19.00 Kvällsmat på hotellet

10:e mars 2020

08.00 Avfart från Hotellet

09.00 - 10.15 Bauernladen Lindehof. Lokalproducerat från hela trakten samlat i butik på vårdscentralen.

Läs mer om Bauernladen Lindehoflänk till annan webbplats

10.35 - 11.45 Reikersdorfer Presshausheuriger, extensiv fruktodling, förädling till fruktvin, vinäger, torkat naturgodis. Dessutom gårdsrestaurang under säsongen och en ny örtagård.

Läs mer om Reikersdorfer Presshausheurigerlänk till annan webbplats

12.00 - 12.55 Lunch på vägen med lokalproducerat på menyn

13.00 - 15.30 Bierkanter Brauerei. Gårdsbryggeri på maltkornsgård, dessutom ny liten humleodling och bevarandeprogram för bra grundvatten.

Läs mer om gårdsbryggerietlänk till annan webbplats

16.00 - 20.00 Zeillerner Mostg'wölb, Extensiv fruktodling, musteri och tillverkning av fruktvin, dessutom gårdsproduktion av charkuteriprodukter, festlokal och catering. Festlig avslutning på resan med massor av lokalprocerad kvällsmat!

Läs mer om Zeillerner Mostg'wölblänk till annan webbplats

21.00 Åter hotellet i Linz

10:e mars 2020

07.45 Avresa från hotellet

09.45 - 10.00 Lämning på Salzburg Flygplats

10.30 - 10.45 Lämning på Salzburg Hauptbahnhof vid behov

VAR: Salzburg, Österrike

KOSTNAD: 7400 kr exkl moms per person i enkelrum. 5700 kr exkl moms per person i dubbelrum. Deltagaravgiften inkluderar 4 hotellövernattningar, de flesta måltiderna, guidning och tolkning, inträde till Ab Hof mässan, samt busstransport i Österrike etc. Denna aktivitet finansieras delvis med medel från landsbygdsprogrammet.

SISTA ANMÄLNINGSDAG: 19 dec 2019

Anmäl dig

Du hittar information om hur Länsstyrelsen behandlar personuppgifter på www.lansstyrelsen.se/dataskyddlänk till annan webbplats

Kontakt