Vill du genomföra ett projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa? Då har du möjlighet att få statligt bidrag till projektet.
Lokala naturvårdssatsningen (LONA) ger möjlighet för kommuner, föreningar och privatpersoner att få statligt bidrag på 50 procent, för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa. Med LONA-medel kan du göra åtgärder för bland annat friluftsliv, biologisk mångfald och skydd av tätortsnära natur. Det är de lokala idéerna och önskemålen som ska vara drivkraften.
Länsstyrelsen beslutar vilka projekt som ska få bidrag. Pengarna kommer från Naturvårdsverket.
Våtmarkssatsningen inom LONA avslutas helt, inga bidrag betalas ut och det blir ingen ny ansökningsperiod under året.
Det finns inte heller medel för nya vanliga LONA-projekt under 2019. För LONA-bidrag under 2020 är dock sista ansökningsdatum den 1 december som vanligt.
Åtgärderna i ett LONA-projekt ska kunna rymmas i en eller flera av följande kategorier:
I vår LONA-policy framgår hur vi bedömer projekt samt vilken typ av projekt som hittills prioriterats.
Policy för prioritering av lokala och kommunala naturvårdsprojekt (LONA) i Västra Götalands län
I LONA-registret kan du läsa om alla pågående och avslutade LONA-projekt. Läs beskrivningar och titta på bilder, kolla upp vad som görs nära dig eller bli inspirerad till att dra igång ett eget projekt.
Tips! Kryssa i rutan ”Gott exempel” i sökningen så ser du ett urval av olika projekt som utmärker sig lite extra.
Sista helgen i augusti varje år firar vi Lokala naturvårdens dag. Då arrangeras guidningar, föreläsningar och aktiviteter och vi visar upp det lokala naturvårdsarbetet nära dig.
Mer om årets aktiviteter kommer på Naturvårdsverkets webbplats
Ni kan ansöka om upp till 20 000 kronor per projekt och max 50 procent av arrangemangets totalkostnad till nya eller pågående projekt.
Börja med att kontakta LONA-ansvarig på din kommun om du har en projektidé. I andra hand kontaktar du LONA-ansvarig på Länsstyrelsen.
Föreningar och privatpersoner kan initiera och driva projekt, och själva fylla i ansökan. Men kommunen är alltid rättsligt och ekonomiskt ansvarig inför Länsstyrelsen för genomförande och redovisning av projekten.
Ytterligare vägledning finns i dokumenten Vanliga frågor och Länsstyrelsens LONA-policy. Se också information om Lokala naturvårdens dag.
Den 1 december är alltid sista ansökningsdatum inför varje nytt år.
Ansökningar görs i LONA-registret, en webbaserad databas hos Naturvårdsverket. Medfinansieringsintyg underskrivet av en firmatecknare ska följa med ansökan.
Ansökan ska vara komplett för att vi ska påbörja handläggning:
Ett beslut om LONA-bidrag befriar inte kommunen och genomförande aktörer från att följa annan lagstiftning beträffande samråd, tillstånd och dispenser. Det gäller till exempel åtgärder som berör fornminnen, naturmiljöer och åtgärder i vatten.
I Naturvårdsverkets vägledning finns mer information om LONA.
Naturvårdsverkets Vägledning för LONA (PDF)
Om det sker förändringar i projektet som påverkar beslutade resultat, ändrad finansiering/medfinansiering eller som påverkar projektets slutdatum så ska du ansöka om ändringar hos Länsstyrelsen.
Ansökan ska gå via kommunen. Ta därför i ett tidigt skede kontakt med kommunansvarig för projektet.
Kommunen ansöker om extra bidrag eller ändring genom att skicka blanketterna till vastragotaland@lansstyrelsen.se.
Verksamhets- och slutrapportering gör du direkt i LONA-registret. Sista datum för verksamhetsrapportering är 1 mars varje år. Slutrapporten ska lämnas in senast tre månader efter att projektet avslutats.
Lämna in slutrapporten även till Länsstyrelsen senast tre månader efter att projektet avslutats. Vår manual för verksamhets- och slutrapportering är anpassad till våra rutiner. Där framgår när ni ska rapportera och vad som gäller i övrigt.
Manual för verksamhets- och slutrapportering till Länsstyrelsen Västra Götaland
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.