Fiskevårdsbidrag
Vill du göra insatser som gynnar vår fiskfauna? Länsstyrelsen ger stöd till prioriterade fiskevårdsprojekt genom exempelvis statliga fiskevårdsbidrag.
Vem kan söka fiskevårdsbidrag?
Kommuner, lokala och regionala aktörer kan söka pengar till fiskevårdsprojekt. Detta är ett anslag som Länsstyrelsen årligen tilldelas från Havs- och vattenmyndigheten. Bidragsandelen är i normalfallet 50 procent men om särskilda skäl finns kan bidragsandelen bli högre.
Bidragen gynnar den biologiska mångfalden
Bidrag lämnas till insatser för att bevara och/eller återintroducera hotade fiskarter och stammar, biotopvård och annat som gynnar den biologiska mångfalden.
Exempel på åtgärder som kan få bidrag
- biotopvård i rinnande vatten med mänsklig påverkan (exempelvis flottledsrensade vattendrag)
- utsättning av fisk (återintroduktion av arter som försvunnit)
- fiskevårdsplaner
- fiskvägar.
Sök bidrag
Att ansöka om fiskevårdsbidrag 2021
Kommuner, lokala och regionala aktörer kan ansöka hos Länsstyrelsens Vattenavdelning om medel till fiskevårdsprojekt från anslaget 1:11 Åtgärder för havs- och vattenmiljö. Detta är ett anslag som Länsstyrelsen årligen tilldelas från Havs- och vattenmyndigheten.
Bidrag lämnas med stöd av förordningen (1998:1343) om stöd till fiskevården. Bidragsandelen är i normalfallet 50 procent. Om särskilda skäl finns kan bidragsandelen bli högre.
Enligt förordningen får bidrag exempelvis lämnas till kostnader för bildande eller ombildande av fiskevårdsområden, insatser för att bevara och/eller återintroducera hotade fiskarter och stammar, biotopvård och annat främjande av den biologiska mångfalden.
Exempel på åtgärder som bidrag kan lämnas till är utsättning av fisk när det gäller återintroduktion av utslagna arter, biotopvård i rinnande vatten med mänsklig påverkan (exempelvis flottledsrensade vattendrag), fiskevårdsplaner, fiskvägar och åtgärder inom ramen för åtgärdsprogram för hotade arter i akvatisk miljö. Ibland kräver åtgärden en anmälan om vattenverksamhet till Länsstyrelsen.
Länsstyrelsen kommer i sin fördelning av medel att prioritera projekt som gynnar bevarandet av hotade arter samt åtgärder som stärker fiskvärdena i vatten som utpekats som nationellt och nationellt särskilt värdefulla ur fiskevårdssynpunkt.
Bidrag lämnas normalt inte till fiskvägar vid tillståndsgivna eller tillståndspliktiga dammar och vattenkraftsanläggningar. Däremot kan bidrag lämnas för utrivning av dammar. Ibland kräver åtgärden en anmälan om vattenverksamhet till Länsstyrelsen.
Ansökan om bidrag ska inkomma till Länsstyrelsen senast den 15 februari 2021. Ansökan ska göras på för ändamålet framtagen ansökningsblankett. Länsstyrelsen ser gärna att ansökan skickas in digitalt.
Förordning 1998:1343 om stöd till fiskevården
Kontakt
-
Lars Molander
E-post till Lars Molander
Telefon 010-2245532
-
Fredrik Larson
Länsfiskekonsulent
E-post till Fredrik Larson
Telefon 010-2245527
-
Key Höglind
E-post till Key Höglind
Telefon 010-2245530
-
Therese Jansson
Länsfiskekonsulent
E-post till Therese Jansson
Telefon 010-2244701
Tack för din medverkan
Berätta hur vi kan göra den här sidan bättre. Dina synpunkter är värdefulla för oss och din medverkan hjälper oss att förbättra webbplatsen.
Tyvärr kan vi inte svara på dina synpunkter här. Om du har en fråga som du vill ha svar på kan du gå via kontaktinformation.