Valborg och studentfirande – det här gäller

Här hittar du samlad information om vad som gäller inför kommande firanden, så som valborg och studentfirande

Vad gäller för valborgsfiranden?

Valborgsfirande kan ses antingen som en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning och kräver därför oftast tillstånd av Polisen för att anordnas. Enligt den tillfälliga covid-19-lagen får max 8 personer delta i en allmän sammankomst eller offentlig tillställning.

Vad gäller när människor samlas i parker?

Det finns möjlighet för en kommun att meddela förbud mot att vistas på vissa platser vid risk för trängsel, exempelvis en park eller en badplats. Tänk på att det är den som anordnar en tillställning som förväntas hålla sig uppdaterad om vad som gäller.

Vad gäller för 1 maj och demonstrationer?

Demonstrationer och manifestationer är allmänna sammankomster som kräver tillstånd av Polisen. Max 8 personer får delta i en allmän sammankomst enligt den tillfälliga covid-19-lagen.

Vad gäller för privata firanden?

Här är det upp till var och en att ta sitt ansvar. Följ rekommendationerna, fira utomhus och håll er till en mindre krets av människor. Det är inte tillåtet att hyra ut lokaler till privata sammankomster med fler än åtta deltagare. Det kan bland annat handla om studentfester, födelsedagskalas, bröllopsfester, dop- och begravningskaffe.

Vad gäller för studentfirande?

Folkhälsomyndigheten har kommit med riktlinjer inför studentexamen 2021. Studentflak, studentkortege och motsvarande är tillfälligt förbjudet. Att fira studenten ombord på en partybuss räknas som en privat sammankomst och går under samma regelverk som när någon hyr en lokal för privata fester. Det innebär att bussarna inte får hyras ut till fester eller firanden för fler än åtta personer.

Folkhälsomyndigheten om studentfirande 2021länk till annan webbplats

Folkhälsomyndigheten om skolavslutningar 2021länk till annan webbplats

Läs mer om vad som gäller inför studentfirande, valborg och andra firanden:

Polismyndigheten om allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.länk till annan webbplats

Sveriges kommuner och regioner om kommuners rätt att meddela föreskrifter om förbud mot att vistas på särskilt angivna platser.länk till annan webbplats


Kontakt

Har du frågor om Länsstyrelsen i Västra Götalands tillsyn av tillfälliga covid-19-lagen eller uppfattar du att en verksamhet inte följer den tillfälliga covid-19-lagen?

Då är du välkommen att höra av dig till: