Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Läkemedelsförsörjning, möjligt stöd till Nato-förband och vikten av samverkan

Två kvinnor föreläser inför en publik

Birgitta Rasmussen och Anna-Karin Larsson från Region Västmanland, föreläser under KHOSS-dagen. Foto: Cecilia Åhl

Det var några av frågorna på agendan den 9 april när Länsstyrelsen ordnade den femte kunskapsdagen för beredskap inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst, KHOSS. Drygt trettio personer från länet samlades i Västerås för att dela erfarenheter och fylla på med kunskap.

Det känns givande att vi kunde samlas igen för KHOSS-dag och jag uppskattar den kontakt jag har med medicinskt ansvariga sjuksköterskor och medicinskt ansvariga för rehabilitering, chefer och beredskapssamordnare. Jag hoppas att detta nätverk fortsätter framöver eftersom samverkan är avgörande för att klara våra uppdrag, säger Birgitta Hofvander, ansvarig för KHOSS-uppdraget på Länsstyrelsen Västmanland.

Foto av Birgitta Hofvander

Birgitta Hofvander, Länsstyrelsen Västmanland. Foto: Cecilia Åhl

Först ut som föreläsare var Joacim Rydmark, Länsstyrelsen Västmanland, som förklarade vad Natomedlemskap och värdlandstöd innebär, vilka mål som finns inom totalförsvaret och den viktiga roll KHOSS har vid bland annat understödsområden för transitering och basering av Nato-förband.

Därefter gick Birgitta Rasmussen och Anna-Karin Larsson från Region Västmanland igenom det nationella kunskapsstödet för Hälso- och sjukvårdens kapacitetsökningsförmåga. Där ingår bland annat PLUS-verktyget som syftar till att konkretisera behov som rör personal, lokal, utrustning och styrning. Sedan fick alla deltagare diskutera och planera för ett scenario där 225 000 internflyktingar ska tas emot inom två dygn, där ett stort antal har särskilt vårdbehov och en fjärdedel är ensamkommande barn.

Oscar Wintzell, Länsstyrelsen Västmanland, föreläste om informationssäkerhet - att det finns olika typer av information, var den ska hanteras och hur vi gör det på ett säkert sätt. Säkerhetsskydd är nödvändigt för att skydda information och verksamheter från hot som exempelvis spioneri och sabotage.

Erica Hagblom från Läkemedelsverket informerade bland annat om reglering av läkemedel, Apotekets roll och ansvar och läkemedelsförsörjning. Vidare konstaterades att sampackning av läkemedel i påse, ApoDos, är sårbart, skapar oro och omfattas av kritiska beroenden. Mer finns att läsa i rapporten ”Förbättrad kontinuitet för dosdispenserade läkemedel”.

Förbättrad kontinuitet för dosdispenserade läkemedel, Läkemedelsverket Länk till annan webbplats.

Anna Maria Wredenborg och Joakim Hagelbäck, från Socialstyrelsen, poängterade bland annat vikten av att öka motståndskraften inom samhällsviktig verksamhet och att samverkan är en förutsättning för att stärka beredskapen inom socialtjänstens och den kommunala hälso- och sjukvårdens arbete. De informerade också om sin del i KHOSS och att de ser över planeringsinriktningen och vilken typ av stöd de ska utveckla. Som medskick uttryckte deltagarna att det till exempel behövs tydliga mål och krav för att kunna få till kommunövergripande förståelse och beslut som prioriterar frågorna.

Torbjörn Messing, Länsstyrelsen Västmanland, avslutade dagen med att uppmärksamma beredskap ur ett jämställdhetsperspektiv. Han gav bland annat exempel från Ukraina där sexuellt våld ökat, det finns brister i beredskap kring psykisk ohälsa och barnomsorg är fortsatt central för att få ihop livspusslet. Vi bör lära oss mer av tidigare kriser och krig, förbättra rutiner och öva för att stärka tillit och försvarsvilja.

Kommentarer från deltagare

Jag tycker att det ger mycket att vara med på KHOSS-dagar, alltifrån inspiration till erfarenhetsutbyten och att många saker ger ringar på vattnet. Idag var det särskilt lärorikt att höra om understödsområden och det känns betryggande att veta att Läkemedelsverket jobbar med ApoDos – för det är en stor oro, säger Mikael Wiröstrand.

Jag prioriterar att vara här för det är ett unikt tillfälle att möta andra, få bra input och ny kunskap om exempelvis Nato. Jag vet inte var jag annars skulle få den kunskapen. KHOSS-dagen bidrar också till att visa vad vi gör och därmed lyfta frågan i kommunen. Idag var det ett mycket bra program, helt rätt i nivå och väldigt uppskattat att få tid att tänka och diskutera kring scenario, säger Fredrik Leek.

Två män sitter på stolar

Från vänster: Mikael Wiröstrand, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Kungsörs kommun och Fredrik Leek, hälso- och sjukvårdschef i Köpings kommun. Foto: Cecilia Åhl

Jag har varit med på alla KHOSS-dagar och tycker att det är mycket givande. Allt eftersom har vi blivit fler som arbetar med KHOSS och vår kunskapsbas har utvecklats. På en av de första KHOSS-dagarna pratade vi om gemensamma grunder och då var det nog lite väl tidigt, för det är kanske först nu vi förstår mer om vad det innebär. Men det är värdefullt att se hur bitar faller på plats och det är mycket uppskattat att höra om andras erfarenheter och att andra sitter med liknande funderingar och utmaningar som en själv, säger Susanne Arvenius, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Sala kommun

Leende kvinna

Susanne Arvenius, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i Sala kommun. Foto: Cecilia Åhl

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss