Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Vanligaste bristerna i djurhållningen - del i vår serie om djurskyddkontroller

Varje år genomför Länsstyrelsen djurskyddskontroller för att säkerställa att djurskyddslagen följs och att djuren mår bra. I denna artikelserie lyfter vi de vanligaste bristerna vi upptäcker under våra kontroller.
Här fokuserar vi på nötkreatur, får och gris under åren 2022–2024. Genom att känna till dessa brister kan du som djurhållare arbeta förebyggande och åtgärda eventuella problem i god tid.
Nötkreatur – statistik och vanliga brister
Under de senaste tre åren har Länsstyrelsen i Västmanland genomfört cirka 50 kontroller om året av nötkreatur, både köttdjur och mjölkkor. Kontrollerna visar att de vanligaste bristerna rör:
- Renhållning och strömedel
- Skaderisker i utrymmen
Renhållning och strömedel
Vi upptäcker ofta brister som beror på otillräcklig renhållning och bristande användning av strömedel. Djuren behöver rena och torra liggplatser som gör att de ligger bekvämt och inte riskerar att frysa. Ordentligt med strömedel är också bra för att minska risken för smuts och gödsel i pälsen. Om renhållningen inte fungerar och nötkreaturen blir gödselförorenade ökar risken för hudproblem, känslighet för kyla, samt inflammationer och infektioner.
- Håll stallarna rena och hygieniska genom att mocka och tvätta med regelbundna intervaller.
- Ge nötkreaturen tillräckligt med strömedel av god hygienisk kvalitet.
- Var uppmärksam på gödselförorenade djur, som tyder på bristande strömedel, rengöring och torra liggplatser.
Skaderisker
Den näst vanligaste bristen handlar om skaderisker i djurens utrymmen, till exempel trasig inredning, trasiga väggar, oskyddade fönster eller olämpliga föremål.
- Åtgärda skaderiskerna löpande i takt med att de uppstår.
- Undvik att lämna redskap, maskiner eller skräp i nötkreaturens utrymmen och hagar, då de riskerar att utsättas för onödigt lidande och skador.
Vill du veta mer?
I djurskyddslagen hittar du bestämmelser om hur djur i fångenskap ska hållas och skötas. Djurskyddsförordningen och Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd kompletterar lagen och ger mer detaljerad information om vilka regler som gäller för just dina djur.
Följ vår artikelserie för fler tips och råd om vanliga brister i djurhållningen för nötkreatur, får och gris. Genom att känna till de vanligaste problemen kan du i god tid anpassa dina rutiner och säkerställa en god djurhälsa och välfärd.