Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vet du vad Lex Maja är?

Tre kattungar

Foto: congerdesign, Pixabay

Sedan den 1 april 2019 kan personal inom hälso- och sjukvård samt socialtjänst anmäla misstänkt vanvård eller djurplågeri till länsstyrelsen eller polisen, tack vare en ändring i sekretesslagen. Denna lag, ofta kallad "Lex Maja", tillåter vårdpersonal att bryta sekretessen för att förbättra djurskyddet. Över 1 000 anmälningar om djur som far illa har kommit in under perioden 2019–2023.

Lex Maja är döpt efter katten Maja som lämnades ensam hemma när ägaren hamnade på sjukhus. Hemtjänsten larmade inte på grund av sekretess och först elva dagar senare fick polisen reda på situationen. Vid det laget var Maja i så dåligt skick att hon måste avlivas.

Hur kan du som arbetar inom hälso- och sjukvården och socialtjänsten agera?

Om du stöter på misskötta djur under ditt arbete, får du under vissa omständigheter bryta sekretessen och anmäla det. Detta kallas "Lex Maja" enligt offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

Du får anmäla till länsstyrelsen eller polisen om ett djur tydligt vanvårdas eller misshandlas, eller om djuret är sjukt eller allvarligt skadat. Det ska vara uppenbart att djuret inte mår bra eller nyligen utsatts för våld. Du kan också anmäla om du hittar djur som övergivits eller lämnats utan tillsyn under en längre tid. Möjligheten att bryta sekretessen gäller bara när du personligen stöter på ett djur i ditt arbete. Det gäller inte om du på annat sätt får reda på djurskyddsproblem inom hälso- och sjukvården eller socialtjänsten.

Du ska bara lämna uppgifter om du bedömer att problemet inte kan lösas i dialog med djurets ägare. Om djurägaren inte är villig eller förmår att åtgärda det som behövs, eller om det är en akut situation där du inte kan diskutera med djurägaren, kan du göra en anmälan.

Du kan anmäla till länsstyrelsen eller polisen. Länsstyrelsen är ansvarig för djurskyddskontroll. Om det är akut och händer utanför kontorstid, kan du kontakta polisen.

Tveka aldrig att kontakta länsstyrelsen för råd och vägledning!

Vad ska anmälan innehålla?

  • Beskriv djuret och dess tillstånd.
  • Var djuret finns.
  • Uppgifter om djurägaren. Kom ihåg att aldrig ta med information om personens hälsotillstånd eller andra personliga förhållanden.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss