Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hur får vi vatten och avlopp att fungera under kris eller krig?

post-it-lappar på en skärm

Här har deltagarna åskådliggjort vad som ska fungera, hur snabbt ett problem uppstår och vilka beroenden man har.

I slutet av november arrangerade Länsstyrelsen två heldagar om beredskapen kring avlopp. Inbjudna var ansvariga för vatten och avlopp och ansvariga för beredskapsfrågor i kommuner och i kommunala bolag.

Vi utgick från scenarier som kan uppstå vid samhällskriser eller vid krig. Inriktningen har varit hur man arbetar för att minska konsekvenserna vid störningar i avloppsvattenreningen och hur man snabbt kan återställa driften till en acceptabel nivå, säger Roger Lind, miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen Västmanland.

En av erfarenheterna från kriget i Ukraina har varit hur viktigt avloppsreningen är för samhället. Utan ett fungerande avlopp uppstår sanitära problem och samhällen kan behöva evakueras. Regeringen har gett länsstyrelserna i uppdrag att stärka kommunerna i frågan.

Utbildningarna har varit en del av uppdraget tillsammans med tillsyn som vi bedrivit på avloppsreningsverk, fortsätter Roger Lind.

Syftet med utbildningen var att ge grundläggande kunskap om vad kontinuitetshantering är och ge verktyg för att kunna aktivt bidra i processen. Dagarna omfattade både övning och diskussion utifrån scenarion som påverkar VA-försörjningen i kris och krig.

Det var två verkligen nyttiga dagar där vi fick möjlighet att diskutera och ta hjälp av varandra för att hitta bra lösningar. Det handlar om att på ett strukturerat sätt kartlägga sin verksamhet och skapa planer för att hantera störningar. Det är ett högaktuellt ämne för oss och stöd i arbetet är verkligen efterfrågat i verksamheterna, säger Stefan Sandström på Norbergs kommun.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss