Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Här är finalisterna till Länsstyrelsens pris för social hållbarhet

Illustration av blomma med blad i blått, rött, gult och grönt

Länsstyrelsens experter inom social hållbarhet har valt ut tre finalister till det nya priset för social hållbarhet. En extern jury kommer att utse vinnaren och priset överlämnas av landshövding Johan Sterte vid en ceremoni på Västerås slott den 3 december.

Länsstyrelsen fick in sju nomineringar till priset för social hållbarhet. Länsstyrelsens enhet för social hållbarhet hade sedan i uppdrag att välja ut tre finalister. Urvalet utgick från tydliga kriterier, exempelvis att arbetet har resulterat i ökad jämlikhet eller att det är långsiktigt hållbart.

Samtliga nominerade bidrag höll hög kvalitet och fick röstningspoäng, men de tre finalisterna stack ut lite extra, berättar Torbjörn Messing, sakkunnig inom jämställdhet.

De tre finalisterna är:

  • Volvo Group Trucks Operations i Köping
  • Människan bakom uniformen (MBU)
  • Strömsbacka återvinning.

Volvo Group Trucks Operations i Köping

Volvo har genom ett långsiktigt och systematiskt arbetsmiljöarbete ”Culture of Care” lyckats förändra kulturen på sin arbetsplats. ”De har visat upp enastående bra resultat”, säger Torbjörn Messing. ”För fyra år sedan svarade hälften av kvinnorna på arbetsplatsen att det fanns en sexistisk jargong och idag är siffran nere på 5 %. Det är ett bland många resultat som andra mansdominerade företag borde ta lärdom utav”.

Vi är stolta över att vara nominerade till priset i social hållbarhet, säger Volvos platschef Magnus Hansson och tf HR-chef Erik Sjöberg. Vem som helst med mycket pengar kan bygga en fabrik som vår och kopiera våra arbetssätt. Det är inte lika lätt att bygga en kultur.

Våra medarbetare är vår viktigaste resurs och genom ett enkelt och strukturerat sätt har vi möjliggjort dialog om frågor som kan kännas svåra och därigenom utmanat förutfattade meningar och jargong. Arbetet är en så stor del av våra liv och därför är det viktigt att alla känner sig trygga och delaktiga. Vi är varandras arbetsmiljö. Vi kan se att vårt arbete ger effekt och det har lett till både högre engagemang och trivsel. Det är vi oerhört glada över!

Människan bakom uniformen (MBU)

Människan bakom uniformen är ett arbete som syftar till att öka kunskap, tillit och tilltro till blåljuspersonal. Målgruppen är ungdomar från Västerås olika bostadsområden med skillnader i uppväxtvillkor.

MBU är ett väldigt fint exempel på en fungerande samhandlingsprocess där kommun, region, statlig myndighet, företag och civilsamhälle går ihop för att lösa ett komplext problem, säger Torbjörn Messing, Länsstyrelsen i Västmanland.

Brandmän och socialsekreterare från Västerås stad, ambulanspersonal och busschaufförer från Region Västmanland, poliser och personal från Mimer Bostad AB har alla gått samman för att möta ungdomar och förändra normer.

Vi är jätteglada över att ha blivit nominerade. Ungdomarna har fått fantastiska erfarenheter via MBU och vi ser att det stärker relationerna mellan dem och de medverkande aktörerna. När förtroendet stärks har det positiva effekter för samhället och vi är jättestolta, både över MBU och våra deltagande ungdomar, säger MBU-ledarna Mathias Mardani och Mats Magnusson.

MBU är ett otroligt bra sätt för unga att få en förståelse för uniformerade arbeten och som skapar tillit och framtidstro. Det är jättekul att det uppmärksammas genom den här nomineringen, säger Vicki Skure-Eriksson, (C) ordförande i nämnden för idrott, fritid och förebyggande.

Strömsbacka återvinning

Strömsbacka är ett arbetsintegrerande socialt företag som säljer återvunna varor och erbjuder transporter. De har 17 anställda där samtliga inkluderats från olika åtgärder. De har varit långtidsarbetslösa eller långtidssjukskrivna.

Genom att inkludera de individer som står allra längst bort från arbetsmarknaden så uppfyller Strömsbacka många av Agenda2030-målen inom social hållbarhet, säger Torbjörn Messing, sakkunnig på Länsstyrelsen, men de har även hög måluppfyllelse inom de ekologiska målen eftersom de återvinner mycket material som annars skulle hamna på sopberget. Och de ekonomiska målen nås genom att omvandla bidragstagare till skattebetalare.

Lisa Palm, styrelseledamot har de senaste åren gått in själv i verksamheten och jobbar som platsansvarig.

Människor med olika behov och diagnoser kommer till oss, säger Lisa Palm. De är stukade, har dåligt självförtroende och är blyga när de kommer, men vi anpassar verksamheten efter allas behov och ser oftast en väldigt fin personlig utveckling. Strömsbacka har förändrat livsvillkoren får många. Arbetsmiljön, samarbetet och trivseln är också hög vilket vi ofta får ett kvitto på från våra kunder. Vi har många kunder som kommer hit varje vecka bara för att prata och umgås med våra medarbetare, säger Lisa Palm.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss