Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Stort intresse för beredskap inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst
Hur långt räcker ett beredskapslager? Hur ska vi agera och bemanna för att klara uthållighet vid en kris - under lång tid, dygnet runt? Det var frågor som lyftes vid höstens kunskapsdag inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst (KHOSS).
Den 20 november gick Länsstyrelsens KHOSS-dag av stapeln. KHOSS-uppdraget handlar om krisberedskap och civilt försvar inom kommunal hälso- och sjukvård och socialtjänst.
Uppslutningen till kunskapsdagen var stor. På dagordningen stod föreläsningar om Försvarsmaktens sjukvårdssystem, Hjälpmedelscentrums verksamhet och roll i totalförsvaret, Region Västmanlands försörjningsberedskap och barnkonventionen ut ett rättighetsperspektiv.
Totalförsvaret i Sverige är beroende av välfungerande samverkanssystem mellan de olika rollerna. Civilsamhället har ett stort ansvar i att rusta medborgarna och skapa hållbara krigsorganisationer i sina verksamheter. Men hur gör vi det?
Den här typen av nätverk och träffar är viktiga. Varje kunskapstillskott bidrar till ökade möjligheter till bättre beredskapsplanering - och det behövs
, säger Oscar Appelgren, nationellt ansvarig för Arbetsförmedlingens beredskapsuppdrag. Vi har inte arbetat med detta sedan slutet på 90-talet. Många av de som var med då har gått i pension, så det organisatoriska minnet är borta.
KHOSS-dagen avslutades med en skrivarverkstad där deltagarna i grupper fick möjlighet att utifrån olika scenarion diskutera frågor och dilemman med stöd av de närvarande experterna.
För varje fråga vi börjar nysta i märker man snabbt en hel kedja av fler frågor och saker vi behöver få koll på – jag vill tillbaka till min verksamhet och hugga tag i det här direkt!
, kommenterade en av deltagarna i slutet av dagen.