Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Tillsynslagen för hundar och katter
Lagar och regler kring tillsyn över hundar och katter är inte alltid helt enkla att tolka. I den här artikeln reder vi ut vad som gäller för dig som djurägare och vilka rättigheter och skyldigheter du har enligt lagen.
Sedan den 1 juni 2018 har länsstyrelserna ansvar för att hantera anmälningar om bristande tillsyn av hundar och katter. Syftet med lagen är att minska skador och olägenheter som kan orsakas av hundar och katter genom att säkerställa att djurägare har tillräcklig kontroll över sina djur. Lagen ger länsstyrelserna och polis möjlighet att kräva åtgärder eller ingripa om det behövs.
Är lagen lika för katter och hundar?
Nej, lagen gäller inte exakt lika för hundar och katter. Medan vissa bestämmelser i lagen omfattar både hundar och katter, som kravet på märkning och registrering finns det skillnader i hur strikt ansvaret är för respektive djur. Till exempel har hundägare ett strikt ansvar för skador som deras hund orsakar, vilket innebär att de är ansvariga oavsett om de varit vårdslösa eller inte. För kattägare är ansvaret inte lika strikt, och de hålls oftast ansvariga endast om de varit oaktsamma. Dessutom kan reglerna för tillsyn och koppling vara strängare för hundar än för katter.
Lagen förenklat
1 §Du som har en hund eller katt ska hålla uppsikt över ditt djur och sköta det på ett sätt som tar hänsyn till djurets natur och situationen. Detta för att förhindra att djuret orsakar skador eller betydande besvär för andra.
2 § Om du äger en hund eller katt måste du märka ditt djur så att det kan identifieras. Märkningen ska vara permanent.
3 § Jordbruksverket ska föra ett register över hund- och kattägare. Du som ägare ska registrera ditt djur i detta register.
Vad gäller för dig som hundägare
Som hundägare har du ett strikt ansvar för din hund. Det innebär att du är ansvarig för allt din hund gör, oavsett om du har varit oaktsam eller inte. Även om du bara tar hand om en hund tillfälligt kan du bli ersättningsskyldig för skador som hunden orsakar under den tid du har ansvaret för den.
Din hund får till exempel inte bita en annan hund eller en människa. Du ska se efter din hund så att den inte skadar människor, djur eller någons egendom. Du får heller inte använda din hund för att hota någon eller medvetet låta din hund skrämma andra. Om din hund har orsakat allvarliga skador på grund av att du brustit i tillsynen över den, kan länsstyrelsen förbjuda dig att hålla hund. Du får ett så kallat hundförbud. Om din hund skadar någon eller något ska du som hundägare ersätta den som råkat ut för skadan. Frågan om ersättning är civilrättslig och hanteras inte av länsstyrelsen.
Det finns tillfällen då din hund kan omhändertas av länsstyrelsen eller polisen. Detta kan ske om du använder hunden som ett vapen, hetsar den mot andra, eller om hunden är farlig för allmänheten. Hunden kan också omhändertas om du bryter mot ett föreläggande eller förbud från myndigheterna. Till exempel om du har fått en order att hålla hunden kopplad men låter den gå lös ändå, eller om du inte sköter om hunden på ett sätt som uppfyller djurskyddskraven. Till exempel om du har fått en order att hålla hunden kopplad, men låter den gå lös ändå, eller om du inte sköter om hunden på ett sätt som uppfyller djurskyddskraven. En omhändertagen hund kommer vanligtvis att säljas, omplaceras eller avlivas.
Vad gäller för dig som kattägare?
Det är ditt ansvar att följa tillsynslagens regler och se till att din katt inte orsakar skador eller betydande besvär för andra. Enligt 36 § i förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd har kommunen rätt att utfärda förelägganden till en kattägare om katten inte sköts på ett sätt som förhindrar olägenheter för människors hälsa. Det betyder att om din katt orsakar problem som påverkar andras hälsa eller välbefinnande, kan kommunen ingripa och ställa krav på dig som ägare. Du kan bli skyldig att betala för skador som din katt orsakar någon annan. Det här framgår av skadeståndslagen. Din katt kan till exempel orsaka skador genom att hoppa upp i ett fönster och välta en kristallvas, klösa sönder en soffa eller repa lacken på en bil.
Om det handlar om en ren olyckshändelse behöver du oftast inte betala ersättning. Men om din katt upprepade gånger beter sig på ett sätt som orsakar skada kan du bli skyldig att betala. I sådana fall blir det en civilrättslig fråga mellan dig och den som drabbats av skadan.
Nästa vecka går vi igenom vad du kan göra om du råkar ut för en incident med en hund eller katt, hur du bäst agerar vid en hundattack, och vilka steg du kan ta om du ser en katt som strövar omkring utan tillsyn.