Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Västmanland övade höjd beredskap

Nätverkstorget

Under övningsdagen fanns ett nätverkstorg uppbyggt i lokalen.

Under en dag samlades drygt 100 deltagare från flera av länets kommuner, Polismyndigheten, Försvarsmakten, Trafikverket, Svenska kyrkan, Länsstyrelsen och Räddningstjänsten Mälardalen i Skinnskatteberg för att tillsammans öva och öka sin kunskap om våra roller, ansvar och uppgifter under höjd beredskap.

Inom Västmanlands krisberedskapssamverkan U-Sam genomför vi vartannat år en regional samverkansövning. Årets samverkansövning utspelade sig under höjd beredskap.

Syftet med övningen är att den ska bidra till utvecklingen av civilt försvar i vårt län och också tydliggöra vad höjd beredskap innebär för deltagande aktörer. Övningen ska också ligga till grund för den fortsatta utvecklingen av regionala arbets- och samverkansformer under höjd beredskap.

En del av syftet med dagen var ju att vi skulle upptäcka vad vi behöver utveckla. Att inte kunna svara på alla frågor har varit en viktig del för att se vad vi ska jobba vidare med. Att ringa in våra utvecklingsområden och vita fläckar på kartan, säger Helena Bergenhamn, regional övningsledare på Länsstyrelsen Västmanland.

Övningen genomfördes som en seminarieövning, alltså diskussioner i grupper utifrån ett scenario som utvecklades under dagen. Scenariot utgick från händelser i Baltikum som ledde till att den svenska regeringen höjde beredskapen i Sverige, först till skärpt beredskap och efter ytterligare händelseutveckling till högsta beredskap. Utifrån det som hände i scenariot fick deltagarna diskutera frågor om vad som skulle hända i deras egen organisation, men också i länets samverkan.

Varvat med diskussionerna fick deltagarna ta del av kortare kunskapshöjande föreläsningar:

  • Sonja Karlsson, doktorand på Försvarshögskolan, föreläste om grunderna i totalförsvarsjuridik.
  • Överstelöjtnant Niclas Eriksson, ställföreträdande chef för Mellersta militärregionen, berättade om Försvarsmaktens behov av stöd från det civila försvaret under höjd beredskap och krig.
  • Jussi Peuranto från Polismyndigheten Västmanland berättade om myndighetens tillkommande uppgifter vid höjd beredskap och krig.
  • Karin Spector från Västerås stift berättade om Svenska kyrkans roll och uppgifter i kris och krig.

Nätverkstorg

Trots att det var en diskussionsövning fanns det gott om aktiviteter och intressant information att ta del av i och utanför lokalen Systemairhallen i Skinnskatteberg.

Under övningen fanns ett nätverkstorg uppbyggt i en del av lokalen. Där fanns representanter för FMCK – Frivilliga motorcykelkåren, FRO – Frivilliga Radioorganisationen och Hemvärnet Västmanlandsbataljonen som visade upp och berättade om sin verksamhet. Teracom var på plats och visade sin trygghetsvagn som kan erbjuda nätverksuppkoppling, laddning av mobiltelefoner med mera.

FRG Hallstahammar Surahammar (Frivilliga resursgruppen) hade också byggt upp Surahammars kommuns koncept till särskild samlingsplats/mobil trygghetspunkt för att visa hur en sådan kan se ut och fungera i praktiken.

Utanför lokalen hade Polisen, Hemvärnet och Trafikverket ställt upp ledningsfordon som de visade upp och berättade om för deltagarna i pauserna under övningen. Skinnskattebergs kommun hade också sin bandvagn på plats.

Jag är väldigt nöjd med dagen. Jag tycker att planeringsgruppen har gjort en omsorgsfull och gedigen planering som faktiskt har hållit till sista raden, säger Helena Bergenhamn, regional övningsledare på Länsstyrelsen Västmanland.

Röster från övningsdagen

Foto av en leende Ann-Sofi

Ann-Sofie Knutsson Persson, Räddningstjänsten Mälardalen, Foto: Ulrika Mogren

Ann-Sofi Knutsson Persson, övningsdeltagare, Räddningstjänsten Mälardalen

Hur tycker du att dagen har varit?

Jättebra! Vi jobbar ju mycket med de här frågorna just nu. Det är högaktuellt för oss. Men också att få träffa de andra och se hur långt de har kommit. Vi har varit ute och träffat mest andra räddningstjänster och jobbar lite i den bubblan - räddningstjänst. I det här fallet får jag möjlighet att träffa både polisen och militären, något som man inte riktigt har hunnit med. Att i ett case få se var någonstans vi ska lappa i varandra - den är ganska viktig, för det är frågor som vi ofta inte kan lösa själva.

Är det någonting som har förvånat dig?

Nej, det har det väl inte. Inte förvånat, men det har varit väldigt bra kontakter. Redan nu ser man att listan på saker att göra är längre, men å andra sidan har man hittat kontakterna för att snabbare kunna lösa många frågor.

Vad betyder det att ha en sådan här övning?

Otroligt viktigt skulle jag säga, att själv få leva sig in i processen snarare än att bara sitta med den teoretiskt eller att utbilda brandmännen i det praktiska. Det är bra att man själv får öva i det.

Foto av en leende Stefan

Stefan Sandström, Norbergs kommun, Foto: Ulrika Mogren

Stefan Sandström, lokal övningsledare, Norbergs kommun

Hur tycker du att dagen har varit?

Hittills tycker jag att det har gått bra. Planeringen håller, frågorna är bra och relevanta och diskussionerna håller sig till ämnena. Jag upplever det som att frågorna är väl anpassade till målgrupperna.

Vi har ju haft tre diskussionspass hittills och både de som har varit aktörsanpassade och de som har varit funktionsanpassade har varit ganska bra och diskussionerna har hållit sig till frågorna. Det säger mig att frågorna är relevanta och att det är de frågorna vi vill diskutera, annars vi hamnat någon annanstans i diskussionerna.

Finns det något du skulle önska var med som inte var med?

Nej, det tror jag inte. När det är så här brett och involverar så här många aktörer är det alltid svårt att kunna bottna i något ordentligt, att gräva ner sig i detaljer, men det är svårt när det ska vara anpassat till många aktörer samtidigt.

Har du roligt då?

Ja, jag har alltid roligt.

Bilder från övningsdagen

Foto: Ulrika Mogren, Länsstyrelsen Västmanland

Mer om övning RÖ24 Blodsten

  • Inom Västmanlands krisberedskapssamverkan U-Sam genomför vi vartannat år en regional samverkansövning. Varannan övning har fokus på krisberedskap och varannan har fokus på höjd beredskap och årets regionala samverkansövning utspelade sig under höjd beredskap.
  • Deltagare i årets övning var Fagersta kommun, Köpings kommun, Surahammars kommun, Norbergs kommun, Skinnskattebergs kommun, Polismyndigheten Västmanland, Räddningstjänsten Mälardalen, Svenska kyrkan, Trafikverket, Försvarsmakten Mellersta militärregionen och Länsstyrelsen Västmanland.
  • Deltagande aktörer har planerat övningen tillsammans, vilket också bidrar till vårt gemensamma lärande.
  • Övningen och planeringsprocessen utvärderas för att vi tillsammans och som enskilda aktörer ska få en bild av det aktuella kunskapsläget och vilka områden vi behöver öka kunskapen inom framöver.
  • Namnet på övningen kommer från Västmanlands landskapssten - Kvartsbandad blodstensmalm.

Om U-Sam

När en allvarlig samhällsstörning inträffar är det viktigt att alla aktörer vet vad de ska göra och hur vi ska arbeta tillsammans. I Västmanland finns en överenskommelse om hur vi tillsammans ska stärka och utveckla vår förmåga att hantera en samhällsstörning i länet. Det gör vi inom U-Sam – krisberedskap i Västmanland.

I U-Sam ingår länets tio kommuner, räddningstjänstförbunden, Polismyndigheten, Region Västmanland, Försvarsmakten, SOS Alarm AB, Sveriges Radio P4, Trafikverket, Svenska kyrkan och Länsstyrelsen Västmanland, som är sammankallande.

Mer information om Västmanlands krisberedskapsamverkan U-Sam

Kontakt

Enheten för samhällsskydd

Telefon: 010-224 90 00 (växel)

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss