Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Viktig kampanj mot penningtvätt

Människa på parkbänk

Polisen har under de senaste veckorna drivit en kampanj vars mål har varit att uppmärksamma och förstärka det brottsförebyggande arbetet i vårt samhälle, med särskilt fokus på de ökande problemen med penningtvätt.

Penningtvätt, en ofta förbisedd men allvarlig brottslig verksamhet, har visat sig påverka även våra yngsta medborgare. Därför uppmanar vi föräldrar och vuxna att vara extra vaksamma och uppmärksamma på varningssignaler hos barn och ungdomar i sin närhet. Det är viktigt att känna till tecken på att ett barn kan vara involverat i eller utsatt för penningtvätt.

Polisens tips till vuxna i barns närhet:

  • Du som vårdnadshavare till en minderårig har möjlighet att ha insyn i ditt barns konto. Då kan du se vad ditt barn gör med sina pengar och upptäcka avvikande transaktioner.
  • Visa intresse för vad ditt barn eller unga personer i din närhet gör på nätet. Ställ frågan: Vad har hänt på nätet idag?
  • Var uppmärksam på om barnet slutar be om pengar eller/och kommer hem med nya kläder eller andra tillhörigheter.
  • Om du misstänker att pengar som kan vara kopplade till penningtvätt har dykt upp på ditt barns konto, kontakta banken och gör en polisanmälan.

Länsstyrelsen har i uppdrag att stödja den regionala samordningen av det brottsförebyggande arbetet. Kommuner tillsammans med polisen, näringslivet och det civila samhället är viktiga brottsförebyggande aktörer. Tillsammans arbetar vi för ett tryggare samhälle och Agenda 2030 målen ”Hållbara städer och samhällen” och Fredliga och inkluderande samhällen”.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss