Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

IKKR får årets jämställdhetspris i Västmanland

Vinnarna av årets jämställdhetspris och landshövding Johan Sterte

Randa Raad, Hanah Sgeik Ali, Galawish Mosatafapour, Mariam Afrasiabpour och landshövding Johan Sterte

Idag mottog International Kamp för Kvinnors Rättigheter i Västerås (IKKR), Västmanlands jämställdhetspris 2023. Priset delades ut av landshövding Johan Sterte, tillika ordförande i Samverkansrådet för social hållbarhet, vid en ceremoni på Västerås slott.

Vi är verkligen stolta och glada för detta pris. Vi har kämpat för utrikesfödda kvinnors rättigheter i många år och kampen fortsätter. Detta pris stärker oss i det arbetet, säger Mariam Afrasiabpour, ordförande för IKKR.

Samverkansrådet för social hållbarhets motivering

International Kamp för Kvinnors Rättigheter i Västerås (IKKR), vinner Västmanlands läns jämställdhetspris 2023 för sitt långsiktiga och enträgna arbete med att förebygga, skydda, stötta och hjälpa utrikesfödda personer, som blivit, eller riskerar att utsättas för hedersvåld, våld i nära relation, tvångs- eller barnäktenskap samt könsstympning. Volontärerna i IKKR:s kvinno- och tjejjour har själva utländsk bakgrund och agerar som brobyggare och kulturtolkar. Deras unika kompetenser inom hedersförtryck skapar tillit och förtroende hos sina medsystrar. IKKR arbetar även förebyggande genom att utbilda i hedersförtryck i SFI-klasser och skolor.

Om Västmanlands jämställdhetspris

2018 infördes Västmanlands jämställdhetspris för att premiera och stimulera ett aktivt jämställdhetsarbete i länet. Priset ska uppmärksamma en enskild person eller en organisation, som på ett förtjänstfullt sätt har bidragit till att främja länets jämställdhetsarbete. Under sommaren och hösten har allmänheten kunnat nominera kandidater och bland dessa har sedan fyra kandidater kvalificerat sig vidare till final.

Övriga finalister till årets jämställdhetspris, som får hederspris, är:

  • Tehuset i Hallstahammar
  • Centrum mot Våld (CMV), Västerås stad
  • Västmanlands läns museum

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss