Skyfallsliknande regn i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Stora Hällsta – årets vinnare av Västmanlands miljö- och klimatpris

Vinnare av miljö- och klimatpriset 2023 tillsammans med landshövdingen.

Ingvar Pettersson, landshövding Johan Sterte och Gunnel Pettersson.

7 december mottog Ingvar och Gunnel Pettersson från Stora Hällsta Västmanlands miljö- och klimatpris 2023. Priset delades ut av landshövding Johan Sterte, tillika ordförande i Miljö- och klimatrådet, vid en ceremoni på Västerås slott.

Det känns fint att få ett erkännande, säger Ingvar Pettersson ägare av Stora Hällsta.

Det betyder väldigt mycket det här priset, säger Gunnel Pettersson ägare av Stora Hällsta.

Miljö- och klimatrådets motivering lyder:

”Västmanlands miljö- och klimatpris 2023 tilldelas Stora Hällsta, ett gårdsföretag med ekologi och kretsloppstänkande som affärsidé

Om man bara vill så går det att driva en gård helt ekologiskt. Ingvar Pettersson med familj har under decennier med mod och beslutsamhet gått mot strömmen då han successivt byggt upp ett självförsörjande lantbruksföretag med grödor utan bekämpningsmedel, egen elförsörjning och egen kvarn och spannmålsförädling. Idag har bageriet och gårdsförsäljningen blivit en turistattraktion och de hjälper också lokala ekobönder att mala spannmål. Stora Hällsta är ett mycket gott exempel på hur man med cirkulärt tänkande som drivkraft kan bidra till att göra Västmanland till en miljö- och klimatförebild.”

Priset som i år delades ut för sjätte gången i rad, instiftades för att uppmärksamma en enskild person, företag eller en organisation, som på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att främja länets miljö- och klimatarbete. Under hösten har allmänheten kunnat nominera kandidater. Av de 13 nominerade har tre kvalificerat sig vidare till final. Övriga finalister, som får hederspris, är Naturskyddsföreningen i Surahammar och Vesna Djokic.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss