Publiceringsdatum:
Senast uppdaterad:
Talmannen besöker Västmanland

Talman Andreas Norlén i riksdagen Foto: Melker Dahlstrand
Riksdagens talman Andreas Norlén besöker Västmanlands län den 11 oktober. Landshövding Johan Sterte är värd för besöket. Programmet har fokus på utvecklingen av demokratin och styrelseskicket i Sverige med anledning av att det i år är 500 år sedan Sverige åter blev en fullt ut självständig stat.
- Vi i Sverige har lätt att ta demokratin för given, men vi behöver hela tiden tillsammans fortsätta bygga demokratin. Det är därför vi har lagt fokus på unga människor i programmet. Det är viktigt att de känner sig delaktiga och får veta hur demokratin fungerar i praktiken, säger landshövding Johan Sterte.
Talmannen kommer bland annat att möta gymnasieungdomar och samtala med dem om demokratin och riksdagsarbetet.
– Sveriges demokrati och självständighet är värd att både fira och försvara. Jag ser fram emot samtal om demokrati och att få veta mer om hur man inom länet arbetar med att öka delaktigheten, säger Andreas Norlén.
Program
9.00–9.50 Besök i Arboga med utgångspunkt från Trefaldighetskyrkan.
10.30–11.50 Rudbeckianska gymnasiet i Västerås
Föreläsning av talmannen om ”Riksdagens fem uppgifter under 500 år” och samtal med eleverna.
13.20 Invigning av affischutställningen ”Riksdagen under 500” år på Västerås stadsbibliotek.
13.35–14.00 Ungdomsdialog i Västerås stad – samtal på stadsbiblioteket om att öka ungdomars delaktighet.
15.10–15.50 Studieförbundet Vuxenskolan – samtal om hur civilsamhället kan arbeta för att öka delaktigheten för olika grupper.
16.05–16.50 Vestmanlands Läns Tidning
Rundabordssamtal om hur man kan stärka tilliten och skapa det goda samtalet. Talman Andreas Norlén, landshövding Johan Sterte samt företrädare för Mälardalens universitet och media i Västmanland deltar.
Bakgrund
I år är det 500 år sedan Sverige lämnade Kalmarunionen och åter blev en självständig stat i och med att Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523 på riksmötet i Strängnäs. Med den historiska händelsen som utgångspunkt uppmärksammar riksdagen under 2023 hur Sveriges styrelseskick har vuxit fram, från riksmötet i Strängnäs till dagens moderna parlament. Tyngdpunkten ligger på riksdagens roll och utveckling av dess arbetsformer under 500 år.
Mot denna bakgrund och som ett led i riksdagens arbete med att berätta om vår demokrati – i går, i dag och i morgon – reser talman Andreas Norlén och de vice talmännen Kenneth G Forslund (S), Julia Kronlid (SD) och Kerstin Lundgren (C) runt i hela Sverige med detta tema för besöken. Under 2023 besöks län där viktiga riksdagar hållits under dessa århundraden.