Risk för skogsbrand i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Naturreservatet Holmen invigt

Tre män och en kvinna slänger småsten i strömmande vatten.

Foto: Ulrika Mogren

Genom att slänga i lekgrus i det strömmande vattnet invigde landshövding Johan Sterte naturreservatet Holmen tillsammans med representanter från Skinnskattebergs kommun och Mälarenergi. Naturreservatet ligger strax utanför Karmansbo i Skinnskattebergs kommun.

Ett 50-tal besökare hade tagit sig till Holmen under lördagseftermiddagen. Här fick de upptäcka det nyinvigda reservatet och höra hur området har förvandlats från en damm till en strömmande fors. Dammrivningen som gjordes 2017 gynnar många vattenlevande arter, som till exempel öring, som nu både kan röra sig friare och få tillgång till väl syresatt vatten.

Jag tror att det här reservatet betyder mycket för de som bor och verkar här, att få ett stycke fantastisk natur att vara i och trivas i. Det är ju även ett stort värde för naturen som sådan, som till exempel för flodpärlmusslan som nu har möjlighet att komma tillbaka hit, sa landshövding Johan Sterte.

På plats fanns förutom landshövdingen och personal från Länsstyrelsen också kommunalråd Ewa Olsson Bergstedt, kommunchef Thomas Lindberg och flera andra representanter från Skinnskattebergs kommun. Mälarenergi representerades av vd Niclas Gunnar, vice vd Magnus Eriksson och dammsäkerhetssamordnare Fredrik Ölvebo.

Det här är en magisk plats för rekreation och återhämtning. Jag tänker att man tar med sig kaffe och sätter sig här och hör bruset från strömmen. Och det var jätterolig invigning, att få slänga i lekgrus, den gillade jag, säger kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg, Ewa Olsson Bergstedt.

Holmen för oss betyder mycket för vår interna stolthet, att vi gör justa grejer. Och just här rev vi ut för att det var det smartaste att göra. Både för social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet, berättar Niclas Gunnar, vd på Mälarenergi.

Beslutet om att bilda naturreservatet togs i slutet av 2022 och nu är alltså Holmen invigt. I området går en kort stig och det finns picknickbord på två platser. Den södra delen av Holmen ansluter till naturreservatet Hedströmmen. Norr om naturreservatet ligger byggnadsminnet Karmansbo bruk. Bruksmiljön är ett av landets mest välbevarade med bland annat en herrgård, arbetarbostäder, smedjor och kolhus.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss