Risk för skogsbrand i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vecka 39 är Beredskapsveckan

En äldre kvinna står i ett kök och tittar ut genom ett fönster. Elen har gått och stearinljus är tända i köket.

Foto: MSB

Den 25 september till 1 oktober är det dags för årets beredskapsvecka (tidigare Krisberedskapsveckan). Temat i år är Öva!

Med årets tema Öva! vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) få fler människor att gå från tanke till handling och ta det sista praktiska steget för att skaffa sig en god egenberedskap så att man klarar sig en vecka utan samhällets stöd vid kriser och krig. Genom att öva blir man medveten om sin egen förmåga och vad man behöver göra för att stärka sin hemberedskap.

Vad gör Länsstyrelsen Västmanland under Beredskapsveckan?

  • Tisdagen den 26 september ordnar vi för tredje året i rad övning Matteus. Övning Matteus är en sambands- och kommunikationsövning mellan myndigheter och frivilliga. Den utgår från ett scenario som leder till omfattande störningar i tele– och IT-nät.
  • Onsdagen den 27 september ordnas "Kost och beredskap" på Länsstyrelsen. Det är en kunskapshöjande heldagsträff med kost- och måltidscheferna i länet.
  • Fredagen den 29 september deltar Länsstyrelsens försvarsdirektör Andreas Hornwall på en skolchefsträff i Köping. Fokus: omvärldsläget och hotbild, krigsorganisationen, deras uppgifter vid krig och krisberedskap och civilt försvar.
  • Lördagen den 30 september deltar Länsstyrelsen på Beredskapsdagen i Kungsör.
  • Under hela veckan har Länsstyrelsen en enkel utställning i entrén. Där finns informationsmaterial om hemberedskap och en krislåda som man kan titta i för inspiration. Öppettider finns på sidan kontakta oss.

Genomför gärna MSB:s digitala webbutbildning Sju dagar!

I det webbaserade övningsverktyget "Sju dagar", kommer användaren kunna utmana sig själv i att klara sju dagar utan el – oförberedd. Scenariot i den första delen utvecklas allt eftersom timmarna och dagarna går och det gäller att välja det smartaste sättet att hantera de utmaningar man ställs inför, exempelvis vad gäller behovet av mat och vatten.

Sju dagar - Klarar du krisen?, MSB Länk till annan webbplats.

Fakta Beredskapsveckan och tema Öva!

Beredskapsveckan (tidigare Krisberedskapsveckan), vecka 39, 25 september till 1 oktober, arrangeras årligen av MSB. I år genomförs den för sjunde året i rad. Syftet är att få fler människor att stärka sin egenberedskap och att motivera kommuner, statliga myndigheter, företag och ideella organisationer att engagera sig i Sveriges beredskap för kriser och krig.

För att lyfta temat Öva! erbjuder MSB materialet Sju dagar som motsvarar den vecka som allmänheten förväntas klara sig utan samhällets stöd vid en kris. Materialet består bland annat av en folder med enkla övningar för sju dagar och tips för en god egenberedskap. Sju dagar heter även en digital övning för privatpersoner som MSB tagit fram till årets Beredskapsvecka och som utmanar vår hemberedskap vid ett längre elavbrott, msb.se/hemberedskap

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss