Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera vädervarningar i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Vi firar Geologins dag i Hälleskogsbrännan

Ledstolpe med orange topp står i ett kalt och stenigt landskap.

Foto: Ulrika Mogren

Den 9 september är Geologins dag. Det firar vi med en guidad vandring på Geologislingan i Hälleskogsbrännan. Under guidningen kan du upptäcka slingans nya skyltar och lyssna till geologer som berättar om hur Klössberget bildades för nästan två miljarder år sedan.

I den norra delen av Hälleskogsbrännan finns sedan några år tillbaka en cirka 2 kilometer lång stig. Stigen slingrar sig upp och ner för Klössberget.

Vi har nyligen satt upp ett 10-tal skyltar längs med Geologislingan. På dem kan du till exempel läsa om bergarter, klapperfält och mineraler i området. Nu när skyltarna är uppe vill vi passa på att uppmärksamma dem genom en guidad vandring över berget, berättar Miguell Jaramillo, reservatsförvaltare på Länsstyrelsen.

Du gör vandringen tillsammans med geologer från SGU, Statens geologiska undersökning. De kommer att berätta om Klössbergets historia. Du får bland annat veta hur platsen såg ut efter den senaste istiden när området reste sig ur havet och de första stenåldersmänniskorna kom för att jaga sälar.

Guidningen genomförs på Geologins dag, lördagen den 9 september mellan 10.00-13.00.

Guidningen är gratis och vi vill helst att du anmäler dig senast den 1 september. Det är för att veta hur många guider som kommer att behövas. Ta med dig matsäck och det är bra att ha stadiga skor eller kängor för stigen är stenig och ibland är det brant, säger Miguell Jaramillo.

Geologins dag firas årligen över hela landet andra lördagen i september med guidningar och andra aktiviteter för allmänheten. Initiativtagare och samordnare är den ideella föreningen Geologins Dag. Guidningen i Hälleskogsbrännan är ett samarrangemang mellan SGU och Länsstyrelsen Västmanland.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss