Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Hällarna bekämpar jättebalsamin

Rosa blommor, jättebalsamin.

Foto: Länsstyrelsen

Med start på måndag den 10 juli gör Arboga kommun, VafabMiljö och Länsstyrelsen en stor insats med att bekämpa jättebalsamin på Hällarna. Förhoppningen är att de boende i området vill vara med i bekämpningen.

Jättebalsamin är en invasiv främmande art som är förbjuden att odla och att sprida vidare ut i naturen. I området Hällarna utanför Arboga har växten spridit sig över stora ytor under flera år. Nu är det dags sätta stopp för spridningen. Det genom en gemensam insats från Arboga kommun, VafabMiljö, Länsstyrelsen och förhoppningsvis de boende i området.

Har du jättebalsamin på din tomt är du skyldig att ta bort den. Du kan antingen klippa ner plantorna eller dra upp dem med rötterna. Växtavfallet lägger du i svarta sopsäckar som du försluter väl, sen ska säckarna till en förbränningsanläggning. Du ska absolut inte lägga jättebalsamin på komposten, säger Zsombor Károlyi, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

Mellan den 10 och 23 juli behöver dock inte de boende på Hällarna köra avfallet så långt. En container kommer att stå på Skålviksvägen 1. Där lägger man sina sopsäckar med jättebalsamin. Efter den 23 juli kör VafabMiljö bort containern med växtavfall till en förbränningsanläggning.

Passa på att ta bort jättebalsamin de här veckorna när containern står i området. Gör du det har du gjort en fin insats för biologisk mångfald, avslutar Zsombor Károlyi.

Karta över området Hällarna. Röda punkter visar var det finns bestånd av jättebalsamin. En infälld karta visar var containern står.

Karta över området Hällarna. De röda punkterna visar var det finns bestånd av jättebalsamin. Den infällda kartan visar var containern står.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss