Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Ny arkitekturguide Västerås postmoderna byggnader

Arkitekturguide Västerås postmoderninsm

Nu finns en ny arkitekturguide i Västerås, denna gång på temat postmodernismens arkitektur i staden. Guiden lyfter fram ett tjugotal platser och byggnader som berättar om en expansiv tid i Västerås historia under 1980- och 90-talet.

"Arkitekturguide Västerås postmodernism" handlar i första hand om Västerås centrala delar, men även andra områden finns med eftersom det byggdes mycket i hela staden under perioden.

Det här är en arkitektur som nog är okänd för många, och ett ungt kulturarv. Det är viktigt och roligt att vi nu kan presentera det på ett lättillgängligt sätt, säger Anna Ahlberg, byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen.

I guiden finns viktiga symbolbyggnader för tiden såsom Västerås första skyskrapa i centrala Västerås, VLT:s nya tidningshus och fackbiblioteket på Engelbrektsgatan. Bostadsmässor började bli vanliga under 80-talet, och guiden lyfter även fram bostadsmässan BO 90 i Västerås, som bland annat visade förnyelsen av Vallby centrum.

Målgruppen för guiden är arkitekturintresserade i alla åldrar.

Ett samarbetsprojekt

Guiden är en uppföljare till "Arkitekturguide Västerås modernism" som kom 2020. Båda arkitekturguiderna har tagits fram i samarbete mellan Västerås stad, Länsstyrelsen i Västmanlands län och Västmanlands läns museum.

Arkitekturguide Västerås modernism, pdf Länk till annan webbplats.

Under kunskapsinhämtningen och utforskandet av tidsperioden har samverkan skett med både Sveriges arkitekter Västmanland och Riksantikvarieämbetet i Stockholm. De sistnämnda har gjort studiebesök i Västerås för att utforska vad postmodernistisk arkitektur står för.

Välkommen till lanseringen torsdag 15 juni

Presentation av projektet och lansering av "Arkitekturguide Västerås postmodernism", med tryckta exemplar, sker torsdagen den 15 juni klockan 16.30 i entrén på Västerås fackbibliotek, Engelbrektsgatan 3-5, Västerås. Det blir också en rundvandring i den postmodernistiska pärlan fackbiblioteket. Representanter från Västerås stad, Västmanlands läns museum och Länsstyrelsen Västmanland kommer vara med.

Vad är postmodernismen?

Postmodernismen var en internationell rörelse inom arkitektur och stadsplanering, som kanske inte släppt greppet om oss ännu. Postmodernismens arkitektur och stadsplanering tog avstånd från modernismens tankar om storskalighet och rationalitet. I den postmodernistiska arkitekturen är ofta människan i centrum och det finns ofta en småskalighet och lekfullhet i arkitekturen. Fasaderna kläs bland annat i arkitektoniska formelement som är inspirerade från det maritima och bakåtblickande klassiska ideal. Färgsättningen är ofta ljus, pastellfärger är vanliga. Inom arkitektur- och byggteknik utvecklas möjligheten att kunna glasa upp stora fasader, tak över torg, gårdar och ingångar.

Kontakt

Dela sidan:

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss