Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Märk och registrera din katt

Två orange kattungar som ligger och sover tillsammans.

Foto: Pixabay.

Den 1 januari i år började en ny lag gälla som innebär att din katt ska vara märkt och registrerad hos Jordbruksverket. Lagens syfte är att öka kattens status som sällskapsdjur och värna om dess välfärd. Om du inte redan märkt och registrerat din katt är det dags att göra det. Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och kan besluta om åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad.

Från och med 1 januari 2023 är det lag på att katter ska vara id-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Det gäller både innekatter och utekatter. När alla katter är märkta och registrerade, blir det enklare att återförena en bortsprungen katt med sin ägare, och att se vilka katter som saknar ett hem så att de kan tas om hand och få hjälp.

Så registrerar du din katt

Märkningen utförs hos veterinär antingen genom ett chip i huden eller tatuering i örat. Registreringen gör du på Jordbruksverkets webbplats. Observera att om din katt är registrerad på exempelvis SVERAK eller DjurID, måste du ändå registrera katten hos Jordbruksverket.

Märka och registrera katter på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats.

Länsstyrelsen ansvarar för att lagen efterlevs

Vi är tillsynsmyndighet och har ansvar för att lagen efterlevs. Vi kan också besluta om eventuella åtgärder om en katt inte är märkt eller registrerad. Det handlar i första hand om att informera kattägaren om att id-märka och registrera sin katt i jordbruksverkets register. Om katten förblir omärkt och oregistrerad kan Länsstyrelsen förelägga om vite.

Kontakt

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss