Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Packa med ditt resekurage

Bilden visar en sandstrand med fotspår i sanden. På bilden står texten resekurage.se.

Varje år reser hundratusentals svenskar utomlands. Du kanske är en av dem. Men på din resa kan du råka bli vittne till sexuell exploatering av barn där andra turister är förövare, svenska såväl som utländska. Få svenskar vet hur man ska gå tillväga för att anmäla brottet. Därför finns initiativet Resekurage.

Vi uppmanar dig att ta med ditt resekurage – ditt civilkurage på resan – vart du än åker. Om du ser någonting som känns fel – säg vad du såg genom att informera svenska polisen. Det kan du göra på webbplatsen resekurage.se. Länk till annan webbplats. Du kan även gå till lokal polis på din resedestination.

Polisen är beroende av allmänhetens tips, som i förlängningen kan leda till att fler förövare ställs inför rätta. Varje vittnesmål är värdefullt för att Polisen genom nationella och internationella samarbeten ska kunna skapa en helhetsbild, och det du rapporterar kan vara just den där sista pusselbiten som behövs. Svenska förövare kan straffas och dömas i Sverige, vilket gör att din information alltid är viktig.

Med vårt resande följer också ett ansvar. Tack för att du tar med ditt resekurage!

Film Resekurage på YouTube Länk till annan webbplats.

Om Resekurage

Resekurage lanserades under december 2014, och grundar sig på ett uppdrag från regeringen, med syfte att informera allmänheten om förekomsten av sexuell exploatering av barn i samband med turism och resande. Uppdraget har nu blivit ett långsiktigt projekt för att etablera kunskap kring frågan och hur man kan vara en del av lösningen. Projektet är ett samarbete mellan Jämställdhetsmyndigheten, Sveriges länsstyrelser, Polismyndigheten, samt World Childhood Foundation och Ecpat.

Kampanjen kommer att synas i sociala medier, som digitala annonser och på flygplatser under december och januari.

Kontakt

Social hållbarhet

Telefon: 010–224 90 00 (växel)

Landshövding

Johan Sterte

Besöksadress

Västra Ringvägen 1

Postadress

721 86 Västerås

Organisationsnummer

202100-2411

Följ oss