Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen söker fler fjärilsövervakare

Aspfjäril på marken Foto: Kerstin Alvinge

Vad gör egentligen en fjärilsövervakare och varför behöver fjärilar övervakas? Jo, hur våra fjärilar mår är en fingervisning på hur det står till i olika miljötyper. Genom att vara fjärilsövervakare kan du alltså göra en insats för länets miljöövervakning. På ett möte den 22 november får du reda på mer om vad det innebär.

Länsstyrelsen arbetar med miljöövervakning för att öka kunskapen om utvecklingen i miljön i länet. En del av detta är den nationella dagfjärilsövervakningen. Hur det går för olika arter av fjärilar är en bra indikation på hur det står till i olika miljötyper, och inte minst på klimatförändringens effekter. Därför ger sig hundratals frivilliga personer i hela landet ut i naturen för att inventera dagfjärilar varje år.

"Mötet den 22 november riktar sig både till dig som är nyfiken på vad det innebär att vara fjärilsövervakare och till dig som redan är övervakare. Oavsett är det en fin chans att få veta mer om de fina och viktiga fjärilarna. Och vi bjuder på fika", säger Henrik Berg, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen.

På mötet kommer Lars Pettersson från Svensk Dagfjärilsövervakning Länk till annan webbplats. vid Lunds universitet att dela med sig av de senaste resultaten från övervakningen i landet och i Västmanland. Han berättar även om andra nyheter från fjärilsforskningen. Länsstyrelsen kommer även att berätta lite om vår verksamhet inom övervakningen.

"Att du kommer på mötet betyder inte att du förbinder dig att bli dagfjärilsövervakare, men vi är förstås glada om du vill ställa upp", säger Henrik Berg.

Mötet startat klockan 17.00 på Länsstyrelsen i Västerås. Anmäl ditt deltagande till Henrik Berg, henrik.berg@lansstyrelsen.se eller telefon 010-224 92 15, senast den 15 november. Vi bjuder på fika, så ange gärna om du önskar kaffe, te, smörgås eller bulle.

Kontakt