• Eldningsförbud i hela Västmanlands län

    Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat om eldningsförbud i hela Västmanlands län från och med den 11 maj klockan 17.00. Förbudet gäller tills vidare.

Aktuella varningsmeddelanden i Västmanlands länJust nu är det flera varningsmeddelanden i länet. Läs mer om dem på SMHI:s webbplats.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Västmanlands landskapsmåltid

Sex personer  på rad i hörnsalongen i landshövdingens residens på Västerås slott. Tre av personerna håller i diplom och blommor för att de tagit fram Västmanlands landskapsrätter.

Andreas Sorvegli vinnare av huvudrätt, Hans Johnson vinnare av förrätt, Johan Sterte Västmanlands landshövding, Fredrik Smystad vinnare av huvudrätt, Ulrica Gradin länsråd, Patrik Rehn, representant för Smaka på Västmanland.

Västmanlands landskapsmåltid är utsedd. Råvarorna är hämtade från Västmanland och har en tydlig koppling till länet med bland annat gös, rådjur och västeråsgurka. Landshövding Johan Sterte delade ut diplom till kockarna bakom rätterna under en ceremoni på slottet. Hans Johnson - förrätten, Andreas Sorvegli och Fredrik Smystad - huvudrätten, Agneta Lokrantz - desserten (kunde tyvärr inte närvara).

Det här är Västmanlands landskapsrätter

Sopptallrik med grön ärtsoppa med dillfärserad Mälargös, smörgås med färskost, glas med innehåll, dekorerad med en mistel i bakgrunden

Grön ärtsoppa med dillfärserad Mälargös

Soppan görs på en bas av rostad kål- och lökbuljong. Spetskål och lök kommer från Hebo Trädgårdsodlingar i Sätra Brunn. Under säsong kan även spritärtorna komma från samma trädgård. I den varma ärtsoppan serveras en rullad av dillfärserad gösfilé. På toppen, strössel av specialrökt fläskkarré från Nibble Gårdsgris och en örtolja gjord på rapsolja från närområdet med säsongens blandade örter. Till soppan serveras en smörstekt skiva av surdegsbröd från Kopparlundens bageri i Västerås med färskost från Tvetalunds Lantbruk utanför Köping.

Motivering:

Till förrätt serveras en giftfri kunglig soppa

Erik den XIV satt fängslad på Västerås slott innan han fördes till Örbyhus slott där han sedan avled. Legenden säger att Erik den XIV dog av ärtsoppan som serverades honom på Västerås slott men men…. Efter hans död fördes han till åter till Västerås och hans kvarlevor förvaras i en sarkofag i Västerås domkyrka.

Vårt bidrag till förrätt består av en giftfri grön, varm och välsmakande ärtsoppa. Soppans touche utgörs av en bit dillfärserad Mälargös”

Till detta serveras en lokalt producerad lager alternativt en filtrerad äppelmust från Köpings musteri.

flat tallrik med huvudrätten, färgglada rotfrukter, glas med innehåll

Trattkantarellsotad rådjursfilé med äppelcidersås

I rätten används rådjur ifrån bergslagen och såsen baseras på äppelcider från Köpings musteri. Företaget Mälardalens Frukt & Grönt samarbetar med flertalet lokala producenter där man kan finna råvarorna. En del av grönsakerna och kryddorna är från egna trädgårdar. Det är primörer som är möjliga att odla i Västmanland.

Motivering:

Skogens gulbruna guld utgör basen till en vild huvudrätt

Rådjur är Västmanlands djur och trattkantarellen är Västmanlands svamp. Kombinationen, oslagbart gott! Vi lägger till lite sås på äppelcider och en rad lokalt odlade utsökta primörer och får en härlig symfoni för både öga och gom.

Även till huvudrätten föreslås en lokalt producerad öl, en dry stout.

Tilläggas kan att i den regionala livsmedelsstrategin för Västmanland lyfter vi fram viltmat – en klimatsmart huvudrätt dessutom.

underlägg i keramik, glas med sorbét, två äpplen, dricksglas med innehåll

Sorbet på gurka och citrus

Gurkan kommer från Kärrbobonden i Västerås. Äggen kommer från Ibbarsbo småbruk i Kolsva och mejeriprodukterna från Tvetalund lantbruk i Köping.

Motivering:

Kaka söker oväntad make i vår sista rätt

Kakan Jenny är den som Herr Gurka får till sin maka i vår efterrätt! Numera stoltserar de äkta makarna i ”Gurkstan” Västerås tillsammans med sina små blåbärsbarn. Herr Gurka är iskall vid första mötet, men smälter snabbt till en behaglig bekantskap i samlingen med hela sin familj

Denna efterrätt kombineras med fördel med en söt äppelmust, även den lokalt producerad.

Att man odlar gurka har i Västerås anor sedan 1700-talet då det odlades i slottsträdgården. Det blev sedan allt vanligare och gurka syltades in och såldes då även till Stockholm.

Receptet på kakan Jenny nedtecknades 1912 av Jenny från Munktorp i Köpings kommun.

Rätterna är presenterade på tallrikar och bricka gjorda av keramikern Merja Rosenholm som driver Rosenholm keramik i Arboga.
Foto: Avik Kazanchian

Sveriges landskapsmåltider

Under hösten lanseras bidragen regionalt samt med en första nationell presentation i Stockholm på Måltidens dag den 20 oktober 2022. Alla landskapens måltider offentliggörs 1 januari 2023 i samband med att Stockholm startar sitt år som Europas Gastronomiska Huvudstad 2023. Därefter kommer rätterna presenteras för en internationell publik under evenemanget ”Swedish Tables of Gastronomy” i Stockholm i maj 2023.

Syftet med de svenska landskapsrätterna är att visa på Sveriges gastronomiska bredd och betydelse för landet. Bakom initiativet står Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien med ambitionen att profilera svenska måltider för att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla den gastronomiska turismen i Sverige.

Kontakt