• Eldningsförbud i hela Västmanlands län

    Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat om eldningsförbud i hela Västmanlands län från och med den 11 maj klockan 17.00. Förbudet gäller tills vidare.

Risk för skogsbrand i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Årets krisberedskapsvecka har tema mat

Ett öppet köksskåp fyllt med konserver och torrvaror.

Foto: Melker Dahlstrand, MSB

Den 26 september – 2 oktober är det åter dags för Krisberedskapsveckan. En nationell kampanj som visar hur man kan hantera sin vardag vid exempelvis varubrist, energibrist eller långa elavbrott.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, leder kampanjen och årets tema är mat. Pandemin, invasionen av Ukraina och förra årets it-attack mot en butikskedja har aktualiserat behovet av svensk livsmedelsberedskap. Enligt MSB behöver fler privatpersoner skaffa sig en hemberedskap för en vecka och bland de privatpersoner som har stärkt eller planerar att stärka sin hemberedskap är det vanligast att man bunkrar extra mat.

Runt om i landet och länet ordnar kommuner, myndigheter och andra aktörer aktiviteter under krisberedskapsveckan. I Västmanland ordnar Länsstyrelsen bland annat en dag om livsmedelsförsörjning: Vad ska vi äta när krisen kommer?

  • I Sala kommun ordnar Ransta Nästa bygdegårdsförening en krisberedskapsmässa lördagen den 1 oktober vid Stationshuset i Ransta, där också Länsstyrelsen deltar.
  • Västerås stad genomför bland annat en aktivitet inom skolan. Under en dag vecka 39 kommer medarbetarna i köket att öva på hur luncher kan serveras när det är svåra förhållanden. Västerås stad kommer också under Krisberedskapsveckan att genomföra en övning på en av sina trygghetspunkter.
  • På Norbergs kommunbibliotek finns en utställning med exempel på mat som är bra att ha hemma om krisen skulle komma. Där kan du kan även testa dina kriskunskaper genom att gå en tipspromenad inne i lokalen, få boktips på temat med mera.
  • I Skinnskatteberg kan du besöka en trygghetspunkt vid Allaktivitetshuset Sture på fredagen den 30 september kl. 10.00-13.00. En trygghetspunkt är en samlingsplats i en stadsdel eller by vid en större kris. Vid en trygghetspunkt ska du och andra invånare kunna erbjudas aktuell information om läget, skydd/värme i lokal, vatten, enklare mat och sjukvård. Vid trygghetspunkten ska man också kunna larma polis, ambulans och räddningstjänst.

Om Krisberedskapsveckan

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig. Den genomförs alltid vecka 39 och i år 26 september till 2 oktober. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) driver Krisberedskapsveckan sedan 2017.

Krisberedskapsveckan på MSB:s webbplats Länk till annan webbplats.

Kontakt

Enheten för samhällsskydd och beredskap

Telefon: 010-224 90 00 (växel)