• Eldningsförbud i hela Västmanlands län

    Länsstyrelsen har i samråd med länets räddningstjänster beslutat om eldningsförbud i hela Västmanlands län från och med den 11 maj klockan 17.00. Förbudet gäller tills vidare.

Risk för skogsbrand i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Länsstyrelsen ska kontrollräkna alla röster

Foto på skylt med texten Vallokal. 

Ett viktigt och spännande val väntar. Direkt efter valet påbörjar Länsstyrelsen, som är regional valmyndighet, den slutliga rösträkningen. Cirka 50 personer har utbildats för att manuellt kontrollräkna valnattens resultat i Västmanlands län.

Skillnader mellan preliminärt och slutligt valresultat

Under valnatten ansvarar länsstyrelserna för valnattsrapporteringen till Valmyndigheten. När ett valdistrikt, det vill säga en vallokal, har räknat rösterna på valkvällen rapporterar de resultatet till länsstyrelsen, som sedan registrerar det preliminära resultatet så att allmänheten kan ta del av det på Valmyndighetens webbplats.

– På måndagen efter valdagen börjar vi på Länsstyrelsen arbetet med den slutliga rösträkningen. Rösterna i riksdagsvalet räknas först, sedan rösterna till kommunfullmäktige och sist rösterna till regionfullmäktige. Rösträkningen i de tre valen brukar vara färdigräknade inom två veckor från valdagen, säger Erik bergman, kommunikationschef på Länsstyrelsen.

Vid den slutliga rösträkningen kontrollräknar Länsstyrelsen alla röster. Det innebär bland annat att alla länets röster räknas på nytt, personkryss räknas för första gången och ogiltiga röster granskas.

Valmyndigheten fastställer resultatet i valet till riksdagen cirka en vecka efter valdagen och Länsstyrelsen fastställer resultaten i region- och kommunfullmäktige cirka två veckor efter valdagen.

Rösträkningen är offentlig

Rösträkningen är offentlig. Det betyder att vem som helst får komma och titta på när Länsstyrelsen räknar rösterna. I Västmanlands län sker rösträkningen i Länsstyrelsens lokaler på Västra Ringvägen 1 i Västerås.

Kontakt