Vind i kombination med snöfall i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Välkommen till Bråforsdagarna

Människor som går på en väg, röda hus med vita knutar, en trädstam längst fram i bilden.

För femte gången arrangerar Länsstyrelsen och familjen Brate öppet hus i kulturreservatet Bråfors bergsmansby i Norbergs kommun. Årets tema är Livet på en bergsmansgård. Vikarierande landshövding Ulrica Gradin inviger evenemanget och bjuder in till vandring i kulturlandskapet.

Under Bråforsdagarna kommer det finnas aktiviteter för stora och små som till exempel tipsrunda, guidningar av de unika väggmålningarna och av hyttruinen, hästslåtter, fårvallning, kaffeservering, försäljning av lokalproducerad mat och hantverk. Öppettider klockan 10.00-16.00 båda dagarna.

Vikarierande landshövdingen inviger och vandrar

Klockan 10.00 lördagen den 2 juli inviger vikarierande landshövding Ulrica Gradin Bråforsdagarna.

Klockan 10.30 vandrar vikarierande landshövdingen längs en av Bråfors vackra vandringsleder. Allmänheten och media är varmt välkomna att delta i vandringen!

”Bråfors bergsmansby är en fantastisk miljö, väl värd att besöka både för det fina odlingslandskapet och de vackra målningarna i huvudbyggnaden” säger vikarierande landshövding Ulrica Gradin.

Syftet med Bråforsdagarna Syftet med Bråforsdagarna är att tillgängliggöra kulturreservatet Bråfors bergsmansby och lyfta områdets kulturhistoriska och biologiska betydelse.

Bråfors är sedan år 2006 ett kulturreservat och målningarna i Brategården är ett byggnadsminne sedan år 2017. Gården är en välbevarad bergsmansgård med många gamla uthus. Till gården hör betesmark, åker och skog. Här finns många spår av det bergsbruk som bedrivits här. Arkeologiska undersökningar har visat att järn framställdes här redan under 1200-talet.

Bråforsdagarna är en del av Ekomuseum bergslagens aktivitetsvecka #järnrutten.

Kontakt