Risk för gräsbrand i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Släng inte din korvmacka i naturen

Illustration som visar vildsvin, en överkryssad smörgås, två vandrare och en man som slänger matavfall i en soptunna. Text: Tillsammans stoppar vi svinpesten.

Den allvarliga virussjukdomen afrikansk svinpest (ASF) som drabbar vildsvin och tamgrisar sprids i flera länder i vår närhet som Tyskland, Polen, Ukraina, Ryssland och Baltikum. Sverige är ännu inte drabbat. Därför är det viktigt att vi alla hjälps åt för att smittan inte ska komma hit. Det viktigaste du kan göra är att inte slänga dina matrester i naturen.

Afrikansk svinpest har funnits i delar av Europa sedan 2014. ASF drabbar både tamgrisar och vildsvin. Sjukdomen är dödlig och innebär stort lidande för smittade djur. Den smittar inte människor men ett utbrott kan få stora, negativa konsekvenser för lantbruk, jakt och friluftsliv. Till exempel skulle Sveriges produktion och export av griskött kunna drabbas hårt.

Den största risken för att smittan skulle kunna komma in i Sverige är via oss människor, till exempel genom att vi slänger en halväten korvmacka i naturen. Viruset kan överleva länge i obehandlade köttprodukter, som kallrökt skinka och korv, från smittade djur. Mackan på marken kanske sedan äts av ett vildsvin som då blir smittat. Därför ska du slänga dina matrester i en soptunna som inte vildsvin kommer åt eller ta med det hem och slänga i återvinningen.

Smittan kan också spridas genom att viruset fastnat på utrustning som används vid jakt i länder där det finns svinpest och som sedan används igen i Sverige utan att ha rengjorts.

Rapportera döda eller sjuka vildsvin

Inga fall av afrikansk svinpest har ännu rapporterats i Sverige. Skulle sjukdomen ändå ta sig in i landet är det viktigt att upptäcka det tidigt för att kunna bekämpa den. Du kan hjälpa till genom att rapportera in om du ser döda eller sjuka vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt. Du gör det på webbplatsen rapporterarvilt.sva.se.

Kontakt