Risk för gräsbrand i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuellt meddelande.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Leader i Västmanland får del av nya Landsbygdsprogrammet

Jordbruksmaskin på åker

Leader får totalt ta del av 1,7 miljarder i nya Landsbygdsprogrammet. I Sverige är planen att det ska finnas 40 leaderområden. Tre av områdena berör Västmanland.

Jordbruksverket har beslutat att fördela 1,675 miljarder kronor från den strategiska planen till 40 leaderområden i hela landet. Det innebär att alla leaderområden som ansökt om att få bildas får möjlighet till detta. Beslutet gäller under förutsättning att Sveriges förslag till strategisk plan godkänns av EU-kommissionen.

Hela Västmanland ingår i tre leaderområden:

  • Leader Bergslagen - Surahammar, Norberg, Fagersta och Skinnskatteberg
  • Leader Mälardalen – Västerås, Köping Kungsör, Arboga, Hallstahammar
  • Leader Nedre Dalälven – Sala.

Leader är en del av Landsbygdsprogrammet (CAP 2023-2027) och de medel de får ska bidra till landsbygdsutveckling. Den här perioden är alla Västmanlands kommuner med. Länsstyrelsen har medverkat till de nya leaderområdena med synpunkter för att ta fram leaders strategi.

Prioriterade leaderområden på Jordbruksverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Leader handlar om att utveckla den egna landsbygden genom en modell där privat, ideell och offentlig sektor samverkar på lokal nivå. Leaderprojekt kan göra skillnad exempelvis när det behövs bättre lokal och offentlig service och hållbara företag i ett område. Det har arbetats hårt med att ta fram utvecklingsstrategier, vilket är en förutsättning för att bli godkänd som leaderområde.

Kontakt