Vind i kombination med snöfall i Västmanlands länLäs mer på SMHI:s webbplats om aktuell vädervarning.

Publiceringsdatum:

Senast uppdaterad:

Njutomhus – vad är grön infrastruktur och hur kan du upptäcka den

Två svarta damcyklar står parkerade med framhjulen mot varandra vid vägkant i grönskande landskap.

Att cykla genom ett eklandskap eller ta en promenad i staden är exempel på aktiviteter i vad som kallas gröna infrastrukturer. Grön infrastruktur är ett begrepp som vi använder för att förklara hur natur hänger ihop för såväl människor som djur och växter. Länsstyrelsen har tagit fram fyra korta filmer som visar hur du på ett enkelt och lustfyllt sätt kan uppleva den gröna infrastrukturen.

Vi människor nyttjar ofta den gröna infrastrukturen, men det är inte alltid vi är medvetna om det. I fyra korta filmer tar naturvårdshandläggarna Kristina Hanson och Mårten Gustafsson oss med på vardagliga friluftsaktiviteter i olika gröna infrastrukturer.

-Filmerna är ett sätt att visa att trevliga miljöer för utomhusaktiviteter också kan vara delar av en grön infrastruktur som får människor att må bra. Den är också avgörande för att den biologiska mångfalden ska bevaras, säger Kristina Hanson, biolog på Länsstyrelsen.

För precis som vi människor behöver växter, svampar, insekter och djur områden av tillräcklig yta och kvalitet för att leva och må bra. De behöver också möjlighet att kunna sprida sig i landskapet. Därför är det viktigt att naturen har spridningsvägar, det vi kallar grön infrastruktur. Begreppet grön infrastruktur betyder att naturen hänger ihop genom ekologiska processer i hela landskapet. Olika arter har kan ha olika behov av grön infrastruktur.

-De flesta arter har en viss typ av natur de måste ha för att överleva. Vissa behöver till exempel sandåsar och andra strömmande vatten. Därför är det betydelsefullt att alla olika typer av natur får finnas i landskapet. Antingen att den sitter ihop eller att det finns naturmiljöer tillräckligt nära varandra så att arterna har möjlighet att spridas, avslutar Mårten Gustafsson, biolog på Länsstyrelsen.


Kontakt

Ulrika Mogren

Friluftslivssamordnare

Telefon: 010-224 95 09